Somogyvár határában egy 86 éves férfi veszítette életét a napokban. Balatonboglár és Fonyódliget között pedig egy 24 éves motoros fiatalember halt meg pár napja. Ezen a két halálos baleseten kívül még kettő közúti tragédia történt rövid idő alatt a megyében.

A rendőrök közleményben gyűjtötték össze a nyári közlekedés legfontosabb szabályait. Melyek közül az egyik legfontosabb, hogy mindenki kipihenten induljon útnak, legyen nála elég folyadék és, ha fáradt álljon meg. Emellett fokozottan figyelni kell a többi közlekedőre és a sebesség helyes megválasztására is.

"A sebességünket is nyilván úgy kell megválasztani, hogy nem feltétlenül a megengedett legmagasabb sebességgel közlekedünk. Én nagyon sokszor, amikor olyan helyzethez közeledek: veszélyes útkereszteződéshez, vagy látom, hogy egy autó például fordulni akar, akkor a fékkészenlétben vagyok. Tehát sokkal óvatosabban közlekedek!" - árulta el Kovács Balázs, a Széles Út Egyesület elnöke.

Összeroncsolódott autók Somogyvár határában
Összeroncsolódott autók Somogyvár határában (Police.hu)

De egy-egy hirtelen jött eső is komoly gondokat okozhat, ha nem vagyunk rá felkészülve. Ilyenkor a fékek is rosszabbul fognak, mint száraz időben.

"A legtöbb ember a hirtelen felhőszakadásra, a jégeső jellegű dolgokra nincs felkészülve: ha törmelék kerül az útra, sár képződik és ez ugye egy gyorsabb sebességnél kellemetlen helyzetet okozhat." - mondta Szita Dezső, a Kaposvári Egyetem Autósiskola oktatója.

Életmentő, jó tanács lehet az is, hogy a napon álló gépkocsit indulás előtt ki kell szellőztetni és rendszeresen gondoskodni kell a friss levegő utánpótlásáról is!

Címkék: veszélyek, hőség, közlekedés, kék hírek