Elkezdett csökkenni a dizájner drogok fogyasztása Magyarországon - mondta Csákó Ibolya rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Osztályának kiemelt főreferense kedden az M1 aktuális csatornán.

A drogellenes világnap apropóján meghívott főreferens elmondta, felmérések szerint a fiatalok többsége először a cannabist próbálja ki, azt követi a herbál, majd megjelennek a különböző gyógyszerek.

A veszélyes gyógyszerfogyasztás nemcsak a fiatalok körében, de az egész társadalomban jelen van - tette hozzá.

Németh Ágnes rendőr ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a műsorban elmondta, a megelőzés szempontjából fontos, hogy a szülők jó viszonyt alakítsanak ki gyerekükkel, ami kiterjed arra is, hogy szabadon beszélnek egymással.

Ha azt látják, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, zárkózottá válik, akkor érdemes vele elbeszélgetni vagy szakember segítségét kérni. A gyermekek általában a családban bekövetkező valamilyen krízis után fordulnak kábítószerhez - mondta.

Bár sokan ma is a drogliberalizációért küzdenek, a kormány továbbra is szigorúan fellép a kábítószerekkel szemben - erről pedig már az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt az MTI-nek.

A kormány 2010 óta minden területen a lehető legnagyobb szigorral lép fel a kábítószerekkel szemben. A 2013-tól hatályos büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb szabályozását vezette be a kábítószereknél is, és bezárt több kiskaput is kábítószer-kereskedők előtt - emelte ki az államtitkár.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években kiemelt feladat az úgynevezett dizájnerdrogok (új pszichoaktív anyagok) elleni fellépés. Ezek jegyzéke, tiltólistája folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni gyors és hatékony fellépés érdekében.

Fontos intézkedésnek nevezte, hogy 2015 óta az új pszichoaktív anyagok jegyzékét nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a drogpiac változásait Európában a leggyorsabban követő szabályozással küzdenek a kábítószerek ellen. Az új pszichoaktív anyagok jegyzékére már több mint 70 anyag került fel.

Az államtitkár az mondta: a kormány célja, hogy megvédje a fiatalokat az egyik legnagyobb veszélytől, a kábítószer-függőségtől, így a megelőzésnek kulcsszerepe van. Sok prevenciós programot indítottak, 6 milliárd forintból megvalósult a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése, 3 milliárd forintot fordítottak megelőzési programokra, valamint több mint 2 milliárd forint jutott az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére.

Címkék: drog, törvény, kábítószer, kék hírek