A nyári szünet a nyaralás és a felhőtlen boldogság mellett számos veszéllyel is járhat. A bűnmegelőzési szakemberek erre minden évben igyekeznek felhívni a figyelmet. Ennek érdekében tartottak pénteken a rendőrök és a katasztrófavédők prevenciós előadást a kaposvári fürdőben - írja a Police.hu.

A rendezvényen a fiatalok különböző baleset- és bűnmegelőzési tanácsokat és információkat kaphattak arról, hogyan ne váljanak a szünidőre jellemző bűncselekmények és balesetek áldozatává. A témát illetően mind a gyerekek, mind a szülők figyelmébe az alábbi prevenciós tanácsokat ajánlja a Somogy Megyei-Rendőr-főkapitányság:

Utazáskor:
Tömegközlekedési eszközzel utazók ne hagyják őrizetlenül csomagjukat, okmányaikra, pénzükre, bankkártyájukra, mobiltelefonjukra fokozottan figyeljenek! A zsúfolt pályaudvarokon, vonatokon, buszokon zsebtolvajok is előfordulhatnak.

A gépkocsival nyaralni indulók pihenés, parkolás közben ne hagyják felügyelet nélkül a telepakolt járművet, ha kiszállnak, mindig zárják az ajtókat, ablakokat, kapcsolják be a védelmi rendszereket! Ez a megoldás a trükkös tolvajok ellen is véd.
 
Strandoláskor:
A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat, bankkártyát, iratokat hagyja otthon! Csak szükséges mennyiségű készpénzt vigyen magával a strandra! Mobiltelefonját, fényképezőgépét, kameráját, gépkocsijának kulcsait ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket! A törölközőt ne tekintse senki értékmegőrzőnek.

Gépkocsiját mindig zárja be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjon az utastérben, de még a csomagtartóban sem! Nyaralója, apartmanja ablakait, ajtajait távozáskor mindig zárja be, használja a rendelkezésre álló riasztót is!

Zsebtolvajok ellen:
Nyaralás során a forgalmas helyeken - bevásárlóközpontokban, piacon, vásártereken, nagy tömegeket vonzó rendezvényeken, szórakozóhelyeken ne tartson okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
Bankkártyája mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

Vásárláskor se hagyja felügyelet nélkül táskáját, pénztárcáját és a már kifizetett árut, a gépkocsiba történő bepakolás során is ügyeljen értékeire!
Szórakozóhelyre csak szükséges mennyiségű készpénzt vigyen magával, táskáját, telefonját ne hagyja őrizetlenül! Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét! Ha tetten éri a tolvajt hangosan kérjen segítséget, értesítse a rendőrséget.

Fesztiválozók, bulizók figyelmébe:
Csak a legszükségesebb és nélkülözhetetlen műszaki eszközöket vidd magaddal, már az utazás során is figyelj a csomagjaidra! Ne viselj értékes ékszereket, figyelj telefonodra, bankkártyádra, pénzedre. Ne a ruházatod, hátizsákod hátsó zsebeiben tartsd azokat!

A biztonságos közlekedés érdekében:
Kérjük a szülőket és a közlekedőket, hogy a nyári hónapokban különösen figyeljenek a gyermekekre. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük. Azt is el kell mondanunk, hogy a legfogékonyabbak az új ismeretekre. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartás minták átadása óvhatja a gyermekeket. Ne feledjék, hogy a gyermekek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják!

Címkék: bűnmegelőzés, nyaralás, felhívás, nyár, kék hírek, rendőrség