A Zsaru Magazin cikke szerint hosszú, alapos vizsgálat végére kíván most pontot tenni a siófoki rendőrkapitányság. A tavalyi Balaton Sound fesztiválon történtek feltárásához közel egy évre volt szükség, az érintett rendőri vezetők kizárólag a folyóiratban kommunikálták az ügy fejleményeit.

Sűrű találgatások, elhamarkodott vádak röpködtek a 2016-os rendezvényen állítólagosan szexuálisan inzultált hat fiatal lány és a hirtelenjében szatírduónak kikiáltott kanadai elektronikus zenei formáció találkozása kapcsán.

A szerencsétlen véletlenektől is terhes, hangulatkeltéstől sem mentes eset precíz hatósági feldolgozása számos mellékmomentum miatt sem volt egyszerű, gyors reagálást, majd higgadt véleményezést egyként követelt.

Kasznár Gyula alezredes, a Siófoki Rendőrkapitányság vezetője az egy évvel korábban történtekkel kezdi: "A rendezvény jelentőségére tekintettel a helyszíni biztosítást parancsnokként irányítva tartózkodtam a rendőrségi információs pontnál, amikor rövid időeltéréssel két csatornán is tájékoztatást kaptam a történtekről. A fesztivál főszervezője telefonon több fiatal lány egyidejű rosszullétéről értesített, míg két ifjú fesztiválozó nő erre ráerősítve személyesen mondta el, hogy három barátnőjük az egyik fellépő színpad mögötti, úgynevezett backstage konténerrészlegében produkált bódult tüneteket. A lányokat az egészségügyi sátorban látták el, a tőlük, illetve a bejelentést megtevő, végig eszméletüknél lévő társaiktól megtudtuk, hogy a DVBBS nevű kanadai formáció vendégeként jártak a duó öltözőjében."

A zsaruk a bejelentés után lezárták a helyszínt, ahonnan időközben, tanúk elmondása szerint, a tengerentúli kettős menedzserük és asszisztensük társaságában sietősen eltávozott. Az intézkedés innen két szálon futott: Zamárdiban nyomokat gyűjtöttek a zsaruk, míg az információs eszközök használatával a távozók elé vágtak.

képünk illusztráció, egy korábbi eset helyszíni felvétele
képünk illusztráció, egy korábbi eset helyszíni felvétele

Fürst Dávid főhadnagy, akkori vizsgálati osztályvezető irányította a kiürült konténer átvizsgálását, minden italosüveget, poharat, cigarettacsikket és olyan anyagot összegyűjtöttek, amelyek elemzése során választ kaphattak arra, hogy mitől lett rosszul a három lány. Kábítószer-kereső kutya érkezett a helyszínre, az eb jelzéseivel a nyomozók által is érzett marihuánaszagot egyértelműsítette, és a drogok korábbi tárolási helyét mutatta meg.

Az alezredes így folytatta: "Felmerült a gyanú, hogy a lányok ismeretlen anyagot fogyasztottak, majd bódult állapotukban sérelmükre szexuális kényszerítés bűntettét valósították meg. A kiemelt fontosságú ügyben azonosítottuk a zenekar tagjait, AlexandrePhilip V D. H. (25) és Christopher Robert Andres V. D. H. (27) kanadai állampolgárokat, egy asszisztens honfitársukat, továbbá a menedzserüket, az amerikai Robert M. M.et (26). Tudomásunk volt arról,hogy a négyes aznap 21 órakor magángéppel a Liszt Ferenc repülőtérről akart elutazni, ezért kapcsolatba léptünk a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal. Utasítást adtam ki a gép visszatartására és a külföldi állampolgárok elfogására. Az ügyben felvetődött szexuális bűnelkövetési jelleget erősítette, hogy a négy ember csomagjaiban pikáns intim segédeszközöket, nagy mennyiségű óvszert is találtak kollégáink."

A három eszméletét vesztő lány állapotából adódóan nem emlékezett arra, hogy mi történt velük a konténerben, tudatuknál lévő társaik saját vonatkozásukban nem számoltak be semmiféle inzultusról. Az elrendelt nőgyógyászati vizsgálatok szexuális cselekményt nem állapítottak meg. A zenekart és kísérőiket időközben Siófokra vitték, vallomást nem tettek, a tagokkal és a menedzserükkel szemben alkalmazott kábítószergyorsteszt pozitív eredményt mutatott, az aszszisztensüket tanúként hallgatták ki.

Hirtelen távozásuk, a náluk talált felnőttjátékok, az esetükben bizonyítható drogfogyasztás eleinte jócskán negatív színben tüntette fel őket, a zsaruk apránként bogozták ki a délután mozzanatait.

"Közel harminc tanú meghallgatásával, orvos, igazságügyi toxikológus, genetikai, vegyész és informatikai szakértő bevonásával folytattuk a vizsgálatot" - beszélt a hónapokig tartó feltárásról Szunomár Csaba őrnagy, kiemelt fővizsgáló. "Az érintettek ijedtsége, a zárt ajtók mögött zajló események, a szégyenérzet, a tanúk akkori fáradtsága, esetenként pontatlan időérzékelése miatt több momentumot csak hosszas elemzés után ismertünk meg. Megtudtuk, hogy a zenekar programjának szokásos pontjaként koncertjük végén néhány lányt szólítottak a színpadra, akiknek később lehetőséget adtak arra, hogy a backstage-ben velük beszélgessenek, koccintsanak. Semmi nem támasztotta alá azt a feltevést, hogy őket drogokkal, pszichoaktív szerekkel elkábították volna, rosszullétükre a leglogikusabb magyarázat az, hogy a vékony, 18–21 év közötti lányok szervezete megsínylette a tömény italok fogyasztását. Több üres vagy megkezdett, erős szeszt tartalmazó italosüveget lefoglaltunk a helyszínen. A zenekar hirtelen eltűnését magyarázza a botránytól való félelmük A náluk megtalált segédeszközökkel kapcsolatban olyan információkat gyűjtöttünk be, miszerint a fiatalemberek fölöttébb aktív, talán fogalmazhatunk úgy is, hogy a megszokottól eltérő nemi életet élnek. Semmi nem bizonyította azonban, hogy Zamárdiban szexuális bűncselekményt valósítottak volna meg. Az ügyészséggel folytatott folyamatos konzultáció a végéhez közeledik, amennyiben a fölöttes szerv részéről további megvalósítandó vizsgálati cselekményre irányuló igény nem merül fel, a napokban lezárjuk az eljárást. A kanadai zenészeket és a menedzserüket kábítószer birtoklása vétségével gyanúsítottuk meg, szabadlábon védekeznek."

Címkék: DVBBS, Sound, lány, erőszak, fiatal, Balaton, kék hírek