A vádlottak 2013-2014 években három kaposvári székhelyű gazdasági társaság nevében – amelyeknek az ügyvezetői olyan hajléktalan vagy büntetett személyek voltak, akik a cégeket ténylegesen nem irányították – osztrák cégektől rendszeresen húsárut vásároltak, amelyet részben az általuk üzemeltetett kaposvári húsboltban értékesítettek.

A külföldön beszerzett termék után Magyarországon ÁFA fizetési kötelezettség keletkezett, azonban az adófizetési kötelezettséggel terhelt cégek vezetői nem tudtak a vádlottak általi húsvásárlásokról, azokra nézve adóbevallást nem készítettek, adót nem fizettek, mert arról a vádlottak nem gondoskodtak. A vádlottak így adófizetés nélkül értékesítették az árut, amellyel az állami költségvetésnek 75 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az ügyészség a cselekmények lebonyolításában nagyobb szerepet vállaló apával szemben végrehajtandó, míg fiával szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta, valamint indítványt tett arra is, hogy a bíróság a vádlottakat tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól.

Címkék: hús, áfa, csalás, kaposvár, kék hírek