Általában „rejtett” számról telefonáló csaló valamely mobilszolgáltató nevében hívja fel későbbi áldozatát, hogy sorsoláson vett részt és nagyobb összeget nyert. Nyereményéhez azonban csak akkor juthat hozzá, ha a csaló által megjelölt telefonszámokra rövid időn belül pénzt tölt fel. Előfordult, hogy bankszámlaadatokat és jelszót is kértek.

Sajnos több sértett a beígért „nyeremény” reményében nagyobb összeget töltött fel a csaló telefonszámára!

Fogadja meg a rendőrség alábbi tanácsait:

- Amennyiben nem vett részt nyereményjátékon NEM IS NYERHET!

- Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, a nyereményért egyébként sehol NEM KELL FIZETNI, és főleg nem azonnali döntéshez kötöttek!

- A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat!

- NE ADJA meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatait (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártya adatok)!

- NE UTALJON, ne töltsön fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra!

- Amennyiben ilyen hívást kap, kérje el a hívó elérhetőségét vagy kérjen későbbi visszahívást. Addig a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ELLENŐRIZZE LE annak valóságtartalmát, vagy KÉRJEN SEGÍTSÉGET hozzátartozóitól!

- Mindenképpen JEGYEZZE FEL a csaló hívó által használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat és ŐRIZZE MEG a bizonylatokat, ezzel nagymértékben segíti a rendőrség felderítő munkáját. Minden esetben hívja a 112-es általános segélyhívó számot!

Címkék: trükk, csaló, átver, telefon, nyeremény, pénz, játék, kék hírek