Egyetlen tárgyalási napon döntést hozott a Siófoki Járásbíróság annak a  három fiatalnak az ügyében, akik júniusban Siófokon, a Jókai parkban megtámadtak, megvertek és megrugdostak egy erősen ittas magyar fiatalembert és elvették a pénzét és iratait.

A tágyalásra a két fiatalkorú vádlottat a Nagykanizsai Javítóintézetből, az éppen felnőtt korú - a bűncselekmény elkövetése előtt egy hónappal töltötte be a 18. életévét - III. r. vádlottat pedig a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézetből szállítottak. A tárgyaláson jelen voltak Németországból a fiatalkorúak hozzátartozói, a nagykövetség munkatársai.

A német fiatalok bűnösségükre is kiterjedő, beismerő vallomást tettek a bíróság előtt, mélyen megbánták tettüket és a sértettől is bocsánatot kértek.

A bíróság megállapította, hogy a három vádlott csoportosan követte el a rablás bűntettét, amelyben a két fiatalkorú - egyikük még 16 éves sem volt a tett napján - társtettes, a felnőtt társuk pedig pszichikai bűnsegéd volt. A bíróság a fiatalkorú vádlottakat 2 illetve 2 és fél év javítóintézeti nevelésre ítélte, a felnőttkorú vádlottal szemben pedig 2 év 10 hónap szabadságvesztés büntetést szabott ki.

Az ítélet nem jogerős, mert ellene az ügyész súlyosításért, és a III. r. vádlott társtettesi minőségének megállapításáért, a védelem pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A fiatalkorúak bírói tanácsa úgy határozott, hogy - figyelembe véve az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében rögzítetteket - a gyermekek legfőbb érdeke az, hogy maradjanak az eljárás további szakaszában is javítóintézetben, ezért előzetes letartóztatásukat fenntartotta. Az előzetes letartóztatásról szóló határozatot mindenki tudomásul vette.

Címkék: kirabol, megver, külföldi, részeg, Siófok, ítélet, Balaton, kék hírek