Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, meggyújtjuk az emlékezés lángját. Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára - írja közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. Számos kellemetlen helyzet és nem utolsó sorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

A temetők környékén számolni kell a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt kiemelt körültekintéssel!

A kialakult forgalom függvényében ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, ezért ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Mindenszentek és Halottak Napja idején, miközben Önök a temetőkben szeretteikre, ismerőseikre emlékeznek, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeik.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg tanácsainkat!

  • Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Az autókat minden esetben zárják le!
  • Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!
  • Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket! (A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)
  • Utazás, továbbá nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsanak fokozottabb figyelmet értékeikre!
  • Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
  • Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)
  • Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
  • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét!
  • Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztalnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

Címkék: megelőzés, halottak napja, mindenszentek, temető, rendőrség, kék hírek