Gyakran éri inzultus a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alkalmazottait, a durvább esetek miatt évente általában 15-20 feljelentést tesz a hatóság a rendőrségen – írja a Magyar Idők.

Az adóhatóság dolgozóinak nagyjából kétharmada találkozik rendszeresen az ügyfelekkel, a hivatalban dolgozók naponta több tízezer adózóval kerülnek személyes kapcsolatba.

"Több munkatársat is ért már agresszió azok közül, akik nap mint nap közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel, az állampolgárokkal" – mondta el a NAV sajtófőnöke. Suller Attila szerint az esetek többségében valamilyen vélt sérelem miatt történik szóbeli vagy tettleges támadás, de vannak súlyosabb esetek is. Tavaly például olyan súlyos támadás történt Budapesten a NAV két végrehajtója ellen, hogy az egyikük érte életét vesztette.

A tragikus eset miatt új biztonsági intézkedéseket vezetett be a hivatal vezetősége. Ennek értelmében technikai fejlesztéseket végeztek, és speciális felkészítéseket hirdettek a szervezet bizonyos, veszélyesebb feladatokat ellátó dolgozói számára. A sajtófőnök elárulta: más változtatások mellett tavaly óta pánikgombot szereltek fel az ügyfélszolgálatokon, és újra felkészítették a biztonsági őröket az esetleges támadások elhárítására. Ezek mellett az új munkavállalókat is phiszológiai vizsgálat alá vetik, és felkészítik a munkavágzés nem várt nehézségeire.

De az irodai és az ügyfélszolgálaton dolgozók élete még így is leányálom a határon dolgozó kollégákhoz képest. A zöldhatáron járőröző pénzügyőrökre például fogtak már fegyvert a cigarettacsempészek, és összességében elmondható, hogy a határátkelőhelyeken dolgozó pénzügyőrök szembesülnek a leggyakrabban valamilyen testi attrocitással.

Címkék: adóhivatal, pánikgomb, támadás, ügyfélszolgálat, nav, kék hírek