Magyarország kormánya életmentés során tanúsított hősies magatartásáért Életmentő Emlékérmet adományozott Huszta Antalnak, a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egykori beosztott tűzoltójának.

Az Életmentő Emlékérmet Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át a siófoki tűzoltónak állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából, az államalapításunk és államalapítónk, Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségen.

Huszta Antal immáron nyugdíjas éveit tölti aktívan. Az egykori tűzoltó ez év január huszonharmadikán bizonyította, nem felejtette hivatástudatát és szakmai ismereteit. A siófoki Aranyparttól mintegy 150 méterre szakadt be a jég egy férfi alatt sötétedéskor. A bajba jutott szerencséje az volt, hogy a zsebében lévő telefonja nem merült el a vízben és segítséget tudott kérni. A szerencsétlenül járt férfi Huszta Antalt hívta segítségül, aki egy létrával és zseblámpával a kezében szaladt a jéghez miközben tárcsázta a tűzoltóság számát.

null

A siófoki hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a nyugdíjas kolléga a létra segítségével megközelítette a léket, ám a férfit nem tudta kihúzni, de a jég fölött tartotta. A hivatásos egységnek lámpájával jelzett, akik egy speciális, erre a célra rendszeresített mentőpallóval közelítették meg a két férfit, majd a partra vitték őket. A sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.


Fotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: Katasztrófavédelem
Fotók: Katasztrófavédelem
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Huszta Antal akkor azt nyilatkozta: „a tűzoltó eskü a sírig tart, így tudtam, cselekednem kell!„

Címkék: huszta antal, katasztrófavédelem, kitüntetés, kék hírek