Egy életszerűen szimulált káresemény során ellenőrizték a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai a Magyar Cukor Zrt. belső védelmi tervének megvalósíthatóságát.

A kaposvári üzem dolgozói egy rendkívüli esemény kezelését és a veszélyelhárításban érintett személyekkel, a tűzoltósággal, a katasztrófavédelmi dolgozókkal történő együttműködést gyakorolták.

A gyakorlat feltételezése szerint: az egyik hegesztő munkatárs, miközben az „üres” acetilén palackot vitte cseréltetni az anyagraktárba, az épület előtti területen azonban a szabálytalan szállítás következtében a palack leesett, és annak szelepe megsérült.

null

A palackból az acetilén szivárogni kezdett, majd megindult az önbomlás, s a láncreakció robbanáshoz vezetett. A robbanás következtében az izopropil-alkohol tároló mellett lévő faanyag lángra kapott, a tároló előtt lévő 150 liter izopropanol a hőmérséklet következtében először párologni kezdett, majd az is begyulladt.

null

Huszti Csaba tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági felügyelője a feladatok végrehajtásának értékelésekor kiemelte a munkavállalók gyors kimenekítését a veszélyzónából.


Fotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: KatasztrófavédelemFotók: Katasztrófavédelem
Fotók: Katasztrófavédelem
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Majd hozzátette: a dolgozók pontosan jártak el, amikor áramtalanították az épületeket és a környező helyiségeket, berendezéseket és a belső védelmi tervben foglaltak szerint a tűzoltók kiérkezése előtt megakadályozták a lángok továbbterjedését. Visszahűtötték a környezetet és meggátolták, hogy a veszélyhelyzetben felhasznált oltóvíz és a különböző veszélyes anyagok a csatornába jussanak.

Címkék: cukorgyár, katasztrófavédelem, gyakorlat, 2016, kék hírek