Fizikai támadás néhány ritka kivételtől eltekintve nem éri a magyar bírákat, szóbeli fenyegetésből azonban annál több kijut nekik. A bírák szerint ilyen közjátékok előfordulnak, igaz, szerintük munkájukat jobban hátráltatja az, ha még a jogerős döntések előtt közbeszéd tárgya lesz a várható ítélet.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke szerint, már a tárgyalás elején bizonyos sajtóorgánumok eldöntik, hogy milyen büntetés lesz majd az eljárás vége. Ezek viszont nem mindig találkoznak a bírósági ítélettel és ilyenkor is sokszor a bíróságokat hibáztatják egy általuk rosszként aposztrofált döntés miatt, ami nem biztos, hogy rossz döntés.

null

A bírákat azonban nem befolyásolhatják az ilyen esetek. Nekik tárgyilagosnak kell maradniuk.

- Törekszik arra egyébként maga a bírósági szervezet is, hogy úgy képezzük ki a titkárokat, bírókat, hogy ezt kezelni tudják, tehát a bírót nem ragadhatja el se a haragja, se az indulata, se a sajnálata, sem semmilyen más érzelem, azt gondolom és ezt tudjuk is kezelni szerintem mindannyian - tette hozzá Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője.

Fonyódon egy nemzetközi kerekasztalbeszélgetésen szóba került a közelmúltban történt kiskunhalasi eset is, amikor valaki egy ügyészt akart megölni.

A tettest ott még időben megállították. Négy évvel ezelőtt azonban Németországban le is lőttek egy államügyészt. Az eset után a bajor bíróságokon rendkívüli biztonsági előírásokat vezettek be.

null

- Nagyon fontos lépés volt, hogy mi akkor Bajorországban körülbelül 450 biztonsági embert állítottunk a bírósági épületekhez és a beléptetési rendszert is egy zsiliprendszerhez kötöttük - válaszolta stábunknak Clemens Lückemann, a Bambergi Ítélőtábla elnöke.

A fórum tapasztalatait a résztvevők egyébként hamarosan összegzik, majd megállapításaikat a magyar döntéshozók figyelmébe ajánlják.

Címkék: kerekasztal, fonyód, bíró, beszélgetés, ügyészség, bíróság, kék hírek