A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást két férfivel és egy nővel szemben, akik egymással összejátszva szerezték meg egy Vízváron örökös nélkül elhunyt személy hagyatékát.

A II. rendű vádlott az egyik Dél-somogyi község polgármestereként napi kapcsolatban állt a közeli településen családsegítőként tevékenykedő III. rendű vádlottal, aki 2013. júniusban megtudta, hogy Vízváron örökös nélkül meghalt egy férfi és információkat szerzett a hagyatékról is. Ezután határozták el, hogy megszerzik az örökséget.

Ehhez segítségül hívták egyik rossz anyagi helyzetben lévő ismerősüket, akinek 3 millió forintot ajánlottak fel azért, hogy egy hamis végrendelettel bezsebelje a hagyatékot.

A hagyatéki eljárás során az I. rendű vádlott – a II. rendű vádlott által átadott – hamis végrendeletet becsatolta, amelynek alapján a közjegyző 2014. márciusban átadta részére az örökhagyó 4.800.000 Ft értékű ingatlanát és mintegy 13.200.000 Ft értékű értékpapírokat.

A visszaváltott értékpapírokból megszerzett készpénzből az I. rendű
vádlott 7.000.000 Ft-ot átadott a II. rendű vádlottnak, továbbá átadta az ingatlan kulcsait is, míg magának megtartott – a korábbi megállapodásnak megfelelően – 3.000.000 Ft-ot.

Később az I. rendű vádlott tudomást szerzett az örökhagyó két életbiztosításáról is, amelyekre a biztosító 2.000.000 Ft kifizetést teljesített részére.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Címkék: hagyaték, hamisítás, csalás, pénz, kék hírek