Bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt folyik nyomozás a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán, miután májusban egy országos akcióban letartóztatták egy külföldiek irányította bűnözői csoport húsz tagját, akik illegális cigarettakereskedelemmel és Európában elkövetett bűncselekményekből származó euró szállításával foglalkoztak. Az ügynek már harminchárom gyanúsítottja van.

A NAV keddi közleménye szerint a bűnözőket egy vietnami és egy egyiptomi állampolgárság irányította.

A pénzszállítást Budapestről intézték: először Magyarországra, onnan Szlovákiába került az óriási összegű "bűnös" pénz, majd szlovák társaságok bankszámláin "átutazva" végül különböző kínai gazdasági társaságok számláin kötöttek ki az összegek. Ezen felül a bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába.

Mint írták, a pénzmosási folyamatban mintegy ötmilliárd forint értékű eurót szállítottak, míg három hónap alatt mintegy négyszázmillió forint értékű cigarettát értékesítettek.

A NAV pénzügyi nyomozói a MERKUR és a TEK speciális egységek, hatvan pénzügyőr és IT szakemberek támogatásával hajtották végre a májusi országos akciót. Házkutatásokat tartottak több mint harminc helyszínen, lefoglaltak több mint nyolcvanmillió forint készpénzt, csaknem tizenkétezer doboz cigarettát, valamint több olyan személyautót és kamiont, amelyet a cigarettacsempészethez és az illegális pénzszállításokhoz használtak. Összesen húsz gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság kilenc ember előzetes letartóztatását rendelte el.

A legutóbbi akcióban cigarettacsempészethez használt gépkocsikat, csempészcigarettát és vágott dohányt is lefoglaltak a NAV közép-dunántúli munkatársai. Az utóbbi hetekben hét megyében, harmincöt helyszínen végeztek házkutatásokat, lefoglalásokat. A pénzügyi nyomozók célja ezúttal a cigarettacsempészetben részt vevő gépkocsivezetők, fuvarozók felelősségre vonása, a csempészetre használt gépjárművek lefoglalása, valamint a pénzfutárok kihallgatása volt.

A fuvarozók között akadtak olyanok, akik legális szállítmányok közé rejtve szállították a cigarettát az unió különböző országaiba.

Csempészet mellett más bűncselekményre is fény derült. Az egyik irányító hozzátartozója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázatra jelentkezett, és tizenkétmillió forintos támogatást kapott. A nyomozás során azonban kiderült, hogy hamis iratokat nyújtott be, így a támogatást jogosulatlanul vette igénybe. Sikerült meghiúsítani, hogy még kilencen ugyanezzel a módszerrel 108 millió forint támogatást kapjanak jogosulatlanul.

A mostani akcióban nyolc gyanúsítottat és tizennégy tanút hallgattak ki. Lefoglaltak hat cigarettacsempészetre használt járművet, több mint hétezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és körülbelül harminc kilogramm vágott dohányt. Emellett ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

Címkék: pénzmosás, csempész, cigaretta, csal, kék hírek