Jelentősen megugrott az egyik kaposvári 50 négyzetméteres panelnak az ára, miután a nyílászárókat korszerűre cserélték, egyedi hőmennyiségmérővel szerelték fel, új járólapot kapott, és még a konyhabútort is kicserélték.

- Egy ilyen típusó panellakás esetében másfél illetve kettő millió forinttal is többet lehet kérni mint egy felújítandó társával - mondta Oláh Miklós, a Genius 99 Ingatlanközvetítő ügyvezetője.

A legnagyobb ingatlanportál felmérése szerint a felújítandó lakások átlag négyeztméterára 120 ezer forint körül mozog Kaposváron. A kíváló állapotú lakásokért azonban átlag 55 ezer forinttal többet, vagyis négyzetméterenként 175 ezer forintot is megadnak a vevők. Ez azt jelenti, hogy egy 50 négyzetméteres lakás csaknem 3 millióval ér többet, ha jó állapotban van.

null

Az ingatlanközvetítők szerint ezért érdemes felújítani a lakásokat, és nemcsak azért mert többet lehet kérni az ingatlanért, hanem mert így könnyebben elkelnek.

- Akik egy kicsit műszakilag felkészültebbek ők mindenképpen nézik azt, hogy a műszaki dolgok a nyílászárók, a fűtésrendszert a gépészetet a villanyvezetékek a vízvezetékcsere megtörtént-e. Aki pedig érzelmi alapon dönt ők a kinézetété nézi, milyenek a terek, miylenek a színek. Ezekkel egyébként nagyon sokat lehet a lakás értékén növelni - tette hozzá Ház Gergely, a Ház Ingatlan ügyvezetője.

Jelenleg a legtöbb lakás átlagos, vagy felújításra szorul. A tulajdonosoknak ugyanis nincs anyagi lehetőségük a felúíjtásra, hacsak azt családon belül nem tudják megoldni.

A kíváló minőségű felújított lakások ritkábbak, de azokat azonnal el is lehet adni. A tapasztalatok szerint egyébként megélénkült az ingatlanpiac. Már a panelprogramban felújított lakások is jobban eladhatók. Az árak egy év alatt átlagosan 10-15 százalékkal emelkedtek.

Címkék: árak, ingatlan, eladó, lakás, felújítás, kék hírek