A Somogy Megyei Főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben.

Az anyagi nehézségekkel küzdő I. r. vádlott tavaly nyáron határozta el, hogy a több trafikot és vendéglátó egységet üzemeltető sértettől pénzt szerez. Ennek érdekében célirányosan megfigyelte a sértett üzleteinek forgalmát, a készpénz kezelésével és a kassza működtetésével kapcsolatos gyakorlatot, valamint az ott dolgozóktól érdeklődött a napi bevétel nagyságrendje iránt is.

Az elkövetésbe bevonta a büntetett előéletű II. r. és III. r. vádlottakat is. A vádlottak elhatározták, hogy a sértettől akár erőszakkal is elveszik a napi bevételből származó készpénzt.

2014. augusztusának egyik estéjén a vádlottak gépkocsival mentek a sértett házához, az ingatlan bejárata mellett az I. és II. r. vádlottak elrejtőztek úgy, hogy a fejükön a magukkal vitt motoros álarcot viselték, kezükre is kifejezetten ebből a célból vásárolt kesztyűket húztak, valamint mindegyikük egy-egy nagy súlyú, az emberélet kioltására is alkalmas vascsövet tartott a kezében.

Eközben a III. r. vádlott a közelben az utcán a sértett gépkocsijának érkezését várta azzal, hogy arról társait telefonon értesítse.

Amikor a sértett az ingatlanára behajtott, az I. és a II. r. vádlottak hozzá léptek, majd pedig a II. r. vádlott a nála lévő 106 cm hosszúságú, 1,6 kg súlyú vasrúddal nagy erejű ütést mért az áldozat fejére, aki ettől a földre esett és néhány percen belül életét vesztette. A vádlottak ekkor a sértettől összesen 1.200.000 forintnyi készpénzt, valamint egy mobiltelefont tulajdonítottak el, majd a helyszínről távoztak.

Az ügyben első körben öt gyanúsítottat hallgattak ki a hatóságok, akik közül egy gyanúsítottal szemben a nyomozó hatóság, egy gyanúsítottal szemben pedig a Somogy Megyei Főügyészség a nyomozást - bizonyítékok hiányában - megszüntette.

A vádlottak közül kettő ellen emberölés bűntette, egy vádlott ellen pedig rablás bűntette miatt történt vádemelés.

A  fogvatartásban lévő vádlottakkal szemben a Somogy Megyei Főügyészség fegyházban  végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Címkék: gyilkos, vállalkozó, rablás, Balaton, Siófok, kék hírek