Szinte szünet nélkül szóltak a szirénák vasárnap Somogy megyében. A tűzoltógépjárművekben azonban ezúttal gyermekek ültek és a hatalmas sisakok alól csak a mosolyuk látszott ki, míg a szüleik fülüket befogva várták, mikor unnak bele az apróságok a „tűzoltósdiba”. Viccből nem szabad a 105-öt hívni - válaszolta egy kisfiú a megyei műveletirányítási központban az ügyeletes kérdésére, aki éppen arról beszélt a gyerekeknek, hogy a telefonbetyárkodás következményeként talán pont oda nem érkezik meg a segítség időben, ahol valóban szükség volna rá.

A kíváncsiskodók hallhattak arról is, hogy ha valóban baj van, akkor a segélyhívó szám tárcsázása után, melyek azok a legfontosabb információk, amelyekre szüksége van a tűzoltóknak a sikeres beavatkozáshoz. Gyermeknap alkalmából az érdeklődők szemtanú lehettek - a nap folyamán többször is -, miként hagyják el a laktanyát az egységek a riasztást követő 120 másodpercen belül és indulnak a bajba jutottak megsegítésére. Az apróságok körében azonban a tűzoltógépjárművek voltak a legnépszerűbbek, a hatalmas monstrumoktól kezdve a lábbal hajtott autóig.


fotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKIfotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKI
fotók: Bázelné Mihályka Szabina tű. hdgy. - SMKI
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Azonban nemcsak az apróságok bújhattak a tűzoltók bőrébe, azon felnőttek is éltek a nyitott szertár lehetőségével, akiknek gyermekkori álmuk vált valóra a mai napon. Több apuka is magára öltötte a tűzoltók védőruháit, kipróbálták az eszközeiket és izgatottan csúsztak le a szertárba vezető csövön. Ugyanakkor nagyszülőkből sem volt hiány. Micsinai Péter büszkén mutatta fotóját unokájának a kaposvári tűzoltólaktanya falát díszítő tablón.

A tizenöt éve nyugdíjba vonult tűzoltó „leendő tűzoltóként” mutatta be a kis Marcit a ma szolgálatot teljesítő kollégáknak. Volt, aki színes ceruzát ragadott és papírra vitte kedvenc mesefiguráját. S volt, aki a tűzoltók hőstetteiről, mi több hős tűzoltó kutyákról hallgatott mesét. A déli órákban azonban a megyeszékhely tűzoltóinak magukra kellett hagynia az érdeklődőket, egy lakástűzhöz riasztották őket. A kaposvári gyerekek szájtátva, izgalommal nézték végig, ahogy a tűzoltók magukra öltik a védőruhát, az autókhoz rohannak, majd megkülönböztető jelzést használva elszáguldanak.

Visszatérésükig azonban megnézhették azt a légópincét, ahol a tűzoltók a valós helyzetekre, életmentésre gyakorolnak. Somogyban összesen harmincegy tűzoltólaktanya népesült be a mai napon. A hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek is betekintést engedtek a családoknak a mindennapi életükbe. Több, mint ezerötszázan ismerkedtek meg a tűzoltóautók speciális felszereléseivel, és testközelből nézhették meg a gyakran emlegetett feszítő-vágó eszközöket is.

Címkék: szertár, laktanya, gyermek, tűzoltó, kék hírek