Szent Flórián az ókori római birodalom egykori centuriója a tűzoltók patrónusa. A védőszent a római birodalomban Diocletianus császár uralkodásának idején, időszámításunk szerint 304. május negyedikén halt mártírhalált a keresztényüldözések miatt. A százados önfeláldozásának napja világszerte a tűzoltók ünnepe.

Személyében összpontosult minden, ami a tűzoltói hivatás lényege, hiszen olyan értékeket képviselt, mint a becsület, az emberség, a tisztesség, az önfeledt segíteni akarás, a bátorság és a bajtársiasság.

"Hogy ma együtt ünnepelünk, azt jelzi, hogy a tűzoltókra mindig szükség volt, s ma is szükség  van Kaposváron. És nem is csak a fenyegető tüzek miatt, hanem az árvizek, a katasztrófák, a balesetek miatt is. Hiszen a tűzoltó arról ismerszik meg, hogy a saját életét kockáztatva siet mások megsegítésére. Nem véletlen, hogy egyetlen más hivatás képviselőit sem övezi akkora társadalmi elismerés és szeretet, mint a tűzoltókét" - így köszöntötte, s mondott minden kaposvári nevében köszönetet Szita Károly, Kaposvár polgármestere a tűzoltóknak és a katasztrófavédőknek a kaposvári tűzoltóság fennállásának 140. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Szivárvány Kultúrpalotában.  

Kaposvár egyébként már 240 évvel ezelőtt megalkotta saját tűzrendészeti rendeletét. Tűzvigyázók járták éjjelente a várost, a lakóknak pedig minden második portánál egy hordó vizet kellett állandó készenlétben tartaniuk. Csaknem 100 évig így óvták a kaposváriak biztonságát.

1875 márciusában aztán megtartotta alakuló ülését a kaposvári önkéntes tűzoltó-egyesület, s innentől számítjuk a szervezett tűzoltóság létét városunkban.

Az Év Somogyi Tűzoltója Csordás László, szőkedencsi önkéntes lett 2015-ben.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelmi szervek népszerűsítése és a társadalmi kapcsolatok építése, valamint a katasztrófavédelem terén huzamosabb ideje végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Tűzoltóság Napja alkalmából a katasztrófavédelem tiszteletbeli tagja kitüntető címet adományozta Szita Károlynak, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének.

A Katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Karvalics Ottónak, Barcs város polgármesterének.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó századossá Huszti Csaba Bertalan tűzoltó főhadnagyot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei iparbiztonsági főfelügyelőjét.

Katasztrófavédelem munkájának támogatása során végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ajándéktárgyat ajándékozott a Szőkedencsi Polgárőr- és Tűzoltó Egyesület állománya számára, az elismerést átvette Komári József elnök.

Címkék: védőszent, Flórián, katasztrófa, tűzoltó, kék hírek