A Magyar Közút Zrt. útinform szolgálatának vasárnap déli összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti–Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol.

Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. 

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható.

A folyamatos munkavégzésnek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők.

Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében. 

A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten viszont csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítania az autósoknak.

A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, erős széllökéseket jelentettek útellenőreink Vasvár környékéről, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról.

korábbi felvétel, H. Szabó Sándor munkája
korábbi felvétel, H. Szabó Sándor munkája

A Magyar Közút Zrt. útinform szolgálatának vasárnap reggeli összesítése alapján az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területein, ahol váltakozó halmazállapotú hó esik.

Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, intenzív havazást jeleztek az útellenőrök Szentlőrinc térségéből.

Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Szombaton az ország több megyéjében preventív jelleggel végeztek síkosságmentesítést, illetve este óta a havazásban érintett területeken folyamatosan, ütemezetten végzik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a szakemberek.

Az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de az országos közutak járhatóak.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő, a havazásban érintett térségekben lecsökkent a látótávolság. Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

Címkék: latyak, tisztít, havazás, közút, autópálya, , kék hírek