A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy megyei pénzügyőrei a napokban foglalkoztatotti ellenőrzést terveztek egy baromfifeldolgozó üzemben. A Balaton-parti húsipari vállalkozás az „egészségügyi kiskönyv” hiányára hivatkozva nem engedte be a revizorokat az egyik csarnokba.    

Az ellenőrzést akadályozta, hogy a telephelyen lévő üzemcsarnok teljesen zárt, ablaktalan volt, nem lehetett látni, hogy hány személy dolgozik.

Az ellenőrzéskor közreműködő személy végül a dolgozók adatait „kihozta” a járőröknek – 8 dolgozó a cégnél volt bejelentve, 7 fő munkaerőt kölcsönöztek. Mivel a pénzügyőröknek gyanús volt az ellenőrzött viselkedése, a helyi állatorvos segítségével végezték el az ellenőrzést, aki beléphetett a feldolgozó csarnokba, és felmérte a dolgozói létszámot.

Kiderült, hogy alapos okkal nem engedték be a pénzügyőröket az üzembe, hiszen további tíz, be nem jelentett alkalmazott dolgozott ott.

A pénzügyőrök megállapították, hogy a cégnek 17 és fél millió forintos adótartozása is van, ezért a feldolgozó üzemben található 40 millió forint értékű gépsort lefoglalták. A be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása miatt az adózó 1 millió forint mulasztási bírság kiszabására számíthat.

Címkék: feldolgoz, csirke, baromfi, büntet, hús, ellenőr, adó, kék hírek