Tehát, ha az út túloldalán megáll egy iskolajárat, akkor mindkét irányból le kell fékezniük az autósoknak. Az általunk megkérdezett sofőrök többsége nem tud a módosításról. Ráadásul sokan attól tartanak, hogy nagyobb balesetek is történhetnek, ha egy autós hirtelen lefékez azért, mert egy busz megáll az ellenkező sávban.

Hiába áll meg ez az iskolabusz és rakja ki a vészvillogót, senki nem állt meg sem az ellenkező sávban, sem pedig mögötte. Az autósok többsége azt mondja: nem tudja mi a teendő ha álló iskolabusszal találkozik.

- Sajnos nem tudom, mert a környékünkön nem jár iskolabusz. Legalább is én nem szoktam vele találkozni. Külön jelzést nem látok rajta, sajnos nem tudom mi a teendő - árulta el stábunknak Bencze Szilárd.

Erre a jelre figyeljen!
Erre a jelre figyeljen!

Csupán egyetlen autóst találtunk aki a motorvizsgája miatt tudta és be is tartja az új szabályt.

- Én nemrég tettem le a motor vizsgámat és ott ez napirenden volt - árulta el Putz András.

Az új szabály értelmében, amennyiben egy iskolabusz megáll, és a gyerekek fel- és leszállnak, nemcsak hátulról előzni, de szemből elhajtani is tilos.

Az autós oktató azt mondja: sokszor nehéz felismerni az iskolabusz matricát a buszokon. Így az autósok nem mindig tudják, mikor kell megállni.

- Az én privát véleményem szerint ezen egy kicsit javítani lehetne mert ez nem annyira feltűnő. Ha Pesten meg lehet azt csinálni, hogy a taxik feltűnők legyenek, elő lehetett írni, hogy sárgák legyenek, akkor az iskolabuszoknál is lehetne egy ilyen előírás, hogy kitűnjenek a forgalomból - mondta a Kapos ATI oktatója, Póner István.

Az iskolabuszoknak elöl és hátul is fel kell tüntetniük a „Gyermekszállítás” feliratot, a buszvezetőnek pedig elakadásjelzővel kell jeleznie, hogy nemcsak várakozik, hanem a gyerekek éppen le- vagy felszállnak. Az az autós, aki ilyen esetben nem áll meg, akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat.

 

Címkék: kresz, busz, iskola, kék hírek