Megállás nélkül pakolták a homokzsákokat Fonyódligeten Yvette tomblása után. A házak nagy része vízben állt, összesen hat Balaton parti településen kellett védekezni a Balaton hullámai ellen.

A fonyódi löszfalomlásnál is dolgoztak a katasztrófavédők áprilisban. Fákat kellett kivágniuk, hogy megakadályozzák a partfal mozgását. Ezek csak kettő a tűzoltók emlékezetesebb akciói közül. Ezen kívül rengeteg háztűznél, vagy szén-monoxid mérgezésnél dolgoztak.

- Országosan ha a 2013-as és a 2012-es adatokat összevetjük, akkor egy 50 százalékos csökkenés volt a tűzesetek számában, ez nagyon nagy eredmény, 50 százalékkal kevesebb vagyon semmisült meg és emberek fele nem került bajba, akik korábban bajba kerültek - mondta Bakondi György, katasztrófavédelmi főigazgató.

A mentésirányítások reagálási ideje is csökkent, ami a korszerű gépparknak és a modern számítógépes rendszernek is köszönhető.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott, mint a megyei védelmibizottság elnöke köszönetét fejezte ki a katasztrófavédőknek a szoros együttműködésért.

Jelenleg összesen mintegy 120 tűzoltó szolgál a megyében. A legtöbben, 70-en hivatásos állományban dolgoznak.

Címkék: bakondi, értékel, tűz, kék hírek