A Kaposvári Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy holládi férfival és három – köztük egy fiatalkorú – társával szemben.

Az I. rendű vádlott 2013. áprilisában történt börtönből való szabadulását követően 2013. októberéig rendszeres haszonszerzésre törekedve, részben egyedül, részben pedig társaival együtt 23 holládi - részben külföldi állampolgárok tulajdonában lévő - ingatlanból lopott el használati tárgyakat és készpénzt, másrészt a Hollád, Barihegyen lévő pincéket törtek fel.

A vádlottak csaknem minden esetben a sértetti ingatlanok ablakainak, ajtajainak befeszítésével, esetenként a tető megbontásával jutottak be a
házakba. A 23 sértettől összesen mintegy 2.630.000,-Ft. értékben tulajdonítottak el ingóságokat. Az ingatlanokba történő bejutással okozott kár néha jelentősen meghaladta az eltulajdonított dolgok értékét.

A sértettek közül tíz magánfél terjesztett elő polgári jogi igényt a kárának megtérítése érdekében.

Az I. rendű vádlott kétszer gyermekkorú lányt - akivel szexuális kapcsolatot is létesített - bírt rá arra, hogy neki segítséget nyújtson úgy, hogy amíg a gyermekkorú a sértettek figyelmét elterelte, addig a vádlott a sértetti ingatlanokba bement, ahonnan különböző értékeket tulajdonított el.

Az egyik ilyen esetben a vádlott mobiltelefon készülékeket, illetve fényképezőgépet rejtett a ruházatába, azonban a német állampolgárságú sértett tetten érte, mire a vádlott két partvissal rátámadt és dulakodni
kezdtek. Ezután a vádlott kiszaladt a házból és távozni akart, azonban a sértett utána ment, ezért a vádlott egy kapával fenyegette meg a sértettet, aki ennek hatására felhagyott az üldözéssel.

A felnőttkorú vádlottak előzetes letartóztatásban vannak, illetve más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztést töltenek. Velük szemben a Kaposvári Járási Ügyészség - a 2000 oldalnyi nyomozati irat alapján, mintegy 30 tanú vallomásának felhasználásával benyújtott - vádiratban végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását, míg a fiatalkorú vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Címkék: sértett, bűnbanda, szex, feltör, millió, pince, rablás, lop, kék hírek