A Somogy Megyei Főügyészség a napokban emelt vádat egy siófoki vállalkozó és három társa ellen.

Az első rendű vádlott egy siófoki székhelyű Kft. ügyvezetője 2009 és 2012 között, a kedvezőbb adózási pozíció elérése végett, a könyvelésébe valótlan tartalmú számlákat állított be és azokat az ÁFA bevallásához felhasználta.

A fiktív számlákat a három vádlott társa állította ki, az általuk vezetett főként tatabányai, illetőleg budapesti székhelyű összesen 15 vállalkozás nevében. A fiktív számlákkal az első rendű vádlott összesen 114.000.000 Ft vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Somogy Megyei Főügyészség több mint 60 tanú vallomását, valamint szakértői véleményeket használt fel, a mintegy hatezer oldalnyi nyomozati irat és mellékletei alapján benyújtott vádiratához.

Az  ügyészség  a  vádlottakat  különösen  nagy  vagyoni  hátrányt  okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint folytatólagosan elkövetett számvitel  rendje  megsértésének  bűntettével  vádolta  és három  vádlott vonatkozásában végrehajtandó szabadságvesztésre, illetve közügyektől eltiltásra, míg egy vádlott vonatkozásában pénzbüntetés kiszabásra tett indítványt.

Címkék: fiktív, vállalkozó, adó, számla, csal, kék hírek