A tavaszi napsütés kerékpározásra csábítja a felnőtteket, gyermekeket egyaránt. Azok a szülők, akik gyaloglás helyett szívesen választják a kerékpárt, a még kerékpározni nem tudó gyermekeiket kerékpárra szerelhető gyermekülésbe ültetve viszik magukkal túráik, vagy a mindennapos közlekedésük során. A kisgyermekek testi épségének megóvása érdekében joggal várható el, hogy a számukra készült gyermekülések megbízhatóak, tartósak, biztonságosak és kényelmesek legyenek. A nem megfelelő kialakítású, szilárdságú és stabilitású termékek balesetet okozhatnak.

A biztonsági vizsgálatokra 5 fajta kerékpárülésen került sor, amelyek közül 1 fajta előre, 4 fajta pedig hátra, csomagtartóra szerelhető volt. A Mechanikai és Villamos Laboratórium eredményei szerint a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki, azok tehát a használat során veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát.

A kerékpár gyermekülések biztonsági vizsgálatának eredménye alapján a legfőbb, balesetveszélyt jelentő hiba, hogy az ülés kerékpárhoz, illetve csomagtartóhoz való rögzíthetősége nem megfelelő, ami az ülésnek a kerékpárról történő leválását okozhatja. Szintén a baleset kockázatát hordozó problémaként jelentkezett az ülőfelület háttámlájának és a lábtartóknak az előírástól eltérő mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhető lábrögzítő pánt. Sérülésveszéllyel jár, hogy a felszerelt ülés elérhetőségi zónájában nem megengedett méretű nyílások vannak, ami az ujjak beszorulásának kockázatát hordozza magában. Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak az ülésnek a gyermek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai. Az előre szerelhető ülés esetében szemrevételes vizsgálattal megállapítható volt, hogy a termék – az ülést a kormányhoz támasztó távtartó csavar elhelyezkedése és felépítése miatt – sérülésveszély kockázatát hordozza magában.

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, azt ide kattintva jelentheti.

forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Címkék: fogyasztóvéd, gyermekülés, bringa, veszély, biztonság, bicikli, kerékpár, kék hírek