Csurgó életében nem mindennapi pillanat volt, amikor 1874-ben egy napon Reményi Samu vezetésével 11 lelkes fiatalember elhatározta, hogy tűzoltó egyesületet hoznak létre.

Az ötlet követőkre talált a csurgóiak közt, s fél évvel később már ötvenhat tagot számlált az egyesület. Három évvel később pedig felavatták az első őrtanyát is, amely majd 90 éven keresztül szolgálta a csurgói tűzoltókat – osztotta meg az ünneplőkkel a neves egyesület történelmének fontosabb állomásait Horváth József, alpolgármester.

Majd az egykori laktanya helyén emléktáblát avattak, amelyet Szászfalvi László, országgyűlési képviselő és Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója leplezett le.

Az emléktáblánál a város, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a megyei tűzoltószövetség vezetése és a csurgói önkormányzati tűzoltók elhelyezték az emlékezés virágait, amelyet megáldottak a történelmi egyházak képviselői.

Wéber Antal tűzoltó ezredes ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a csurgói tűzoltók önkéntesen végzett munkája nyomán nemcsak a város, a megye, hanem az egész nemzet kapott: megmentett életeket, otthonokat, középületeket, gyárakat, erdőket, megmentett termést, kutyát és sok mást.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató úgy folytatta, hogy egy közösségnek biztonságra, közbiztonságra van szüksége. A ma szolgálatot teljesítők kibővült, fontos társadalmi elvárásnak tesznek eleget, akiknek az ezredes jó erőt és egészséget kívánt.

Wéber Antal egy emléklapot is átadott Varga Péter csurgói tűzoltóparancsnoknak, ahogy tette ezt a megyei tűzoltószövetség nevében Heizler György ny. tűzoltó ezredes is.  

Az ünnepség zárásaként megnyitották az egyesület tárgyi emlékeiből nyílt kiállítást.

Címkék: Reményi, Csurgó, tűzoltó, kék hírek