Az adóhatóság munkatársainak semmi köze azokhoz a furcsa ellenőrzésekhez és bírságokhoz, amelyek a napokban a sajtóban megjelentek – írja közleményében a NAV. A hírek kapcsán a a hatóság azt írja "egyértelmű, hogy ezekhez semmi közük a NAV munkatársainak, az állítólag megtörtént esetek egyetlen részletükben sem azonosíthatóak az adóhivatal revizorainak jogszabályban meghatározott ellenőrzései gyakorlatával" – írja az adóhatóság.

A NAV szerint a helyszíni ellenőrzéskor – egyes kivételeketől eltekintve – a revizor pénzt nem vehet át az ellenőrzött adózóktól.

Ezért azt javasolják, hogy minden ellenőrzés során győződjenek meg az ellenőrzést végzők személyazonosságáról és az ellenőrzésre feljogosító megbízólevél meglétéről. Tartsák szem előtt azt is, hogy a helyszíni vizsgálatról minden esetben jegyzőkönyvnek kell készülnie, amit a hatóság és az adózó képviseletében jelenlévőknek alá kell írniuk. Gyanúra adhat okot, ha ezek közül bármelyik elmarad, vagy a dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhető. Ilyenkor ajánlatos rendőrt hívni, aki tisztázhatja a helyzetet.

Mint írják, egyedül a külföldi árusok ellenőrzésénél van lehetősége a NAV-nak arra, hogy árukészletet foglaljon le, vagy helszíni pénzbírságot szabjon ki. A revizor ekkor is köteles nyugtát kiállítani, és a külföldi árusnak is van joga fellebbezni.

Címkék: bírság, ellenőr, pénz, kék hírek