Szombaton, mondhatni menetrend szerint megérkezett a heves széllökésekkel kísért hidegfront hazánkba. A lehűlés több-kevesebb esőt is hozott, azonban az erős szél sok helyen segítette a szabadtéri tüzek terjedését, így továbbra sem csökkent számottevően a nádas-, bozót- és avartüzek száma.

Hat helyszínre riasztották a Somogy megyei tűzoltó egységeket vegetációtűz miatt március 15-én. Mikében erdőt, Marcaliban lakóházat, Balatonbogláron pedig faházat veszélyeztetett a gaz és avartűz szombaton. Ötvöskónyiban mintegy 2 hektár nádas égett le. Öreglakon az aljnövényzettől három fenyőfa is lángra kapott. A tűzoltók valamennyi tűzesetet rövid időn belül felszámolták.



Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentőszolgálat munkatársai két siófoki személyt, akik egy tetőtér-beépítéses lakóház földszinti fürdőszobájában lettek rosszul szombaton az esti órákban. A siófoki tűzoltók kiérkezése előtt a mentőszolgálat munkatársai a két személyt kihozták a fürdőszobából, ellátták, majd kórházba szállították őket. A gázszolgáltató munkatársa átvizsgálta a fürdőszobában üzemeltetett gázüzemű fali fűtőberendezést és vízmelegítőt, a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembere pedig az égéstermék elvezető rendszert. A szakemberek megállapították, hogy a kémény és a gázkészülékek jelenlegi állapotukban tovább nem használhatók, ezért a berendezések használatát megtiltották. Az eset körülményeinek tisztázására a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatot indított. A családi ház fűtése a továbbra is biztosított.

Egy olvasónk pedig az alábbi fotót küldte el nekünk azzal, hogy a képet Kaposváron, a Pete Lajos utcában készítette, ahová információi szerint azért kellett kivonulni, mert erős ammónia szagot éreztek a környékbéli lakók.



Zamárdiban a viharos szél miatt egy körülbelül 20 méter magas nyárfa ága a vasúti felsővezetékhez ért, melynek következtében kigyulladt. Az égő faág egy része letört és leszakította a felsővezetéket. A siófoki egység kiérkezésekor a fán maradt ág még izzott, ezért a tűzoltók – miután a MÁV szakemberei feszültségmentesítették a felsővezetéket – motoros láncfűrésszel levágták a faágat, majd gyorsbeavatkozó vízsugárral eloltották azt. A vezetékszakadás nem befolyásolta a Budapest - Nagykanizsa vasútvonal forgalmát, a hibát a szakemberek az éjszaka folyamán kijavították.

- képünk korábbi felvétel -

Balatonszárszón a Nyárfa utcában egy faág a villanyvezetékre szakadt. Miután az áramszolgáltató szakemberei kiszakaszolták az elektromos hálózatot, a siófoki tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították az ágat.

Kaposváron a Vasvári Pál utcában az erős szél ágakat tört le az út menti fákról, amelyek az útra estek és teljes útzárat képeztek. A faágak eltávolításához a tűzoltók segítségét kérték az arra közlekedők.

Címkék: szénmonoxid, avar, olt, vihar, láng, tűz, kék hírek