A Somogy Megyei Főügyészség vádat emelt 4 vádlott ellen 1 rendbeli különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és 1 rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A vádlottak egy Somogy megyei székhelyű vállalkozás nevében 2012. évben pályázatot nyújtottak be a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához mikro- kis és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására.



A Nemzetgazdasági Minisztérium a kft. részére 180.700.000,-Ft. vissza nem térítendő támogatást biztosított. A kft. ügyvezetését ellátó vádlottak a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával hatósági szerződést kötöttek, mely értelmében a támogatást kizárólag a kft. telephelyén megvalósításra kerülő fa tároló eszköz gyártó és feldolgozó gépek beszerzése beruházási projektre fordíthatják. A vádlottak a szerződésben vállalták, hogy a beruházás befejezését követő 90 napon belül 79 fő teljes munkavállalói létszámot elvesznek és kötelezettséget vállaltak arra, hogy munkaviszony keretében 2015. január 16. napjáig folyamatosan foglalkoztatják.

A vádlottaknak nem állt szándékában a pályázat megvalósítása, céljuk a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. A támogatási összeg lehívása érdekében a vádlottak ismeretlen helyen tartózkodó két társukkal valótlan tartalmú árajánlatot, megrendelő lapot, adásvételi szerződést és számlákat készítettek, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába a támogatási összeg lehívása érdekében benyújtottak. A valótlan okiratok azt a látszatot keltették, hogy a kft. a pályázatban szereplő gépeket megvásárolta, vételárát kiegyenlítette.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 180.700.000,-Ft összeget átutalt a kft. számlájára, melyről az egyik ügyvezető a teljes összeget magánbankszámlájára utalta át. A vádlottak a költségvetésből származó támogatási összeg jogosulatlan megszerzése érdekében a valótlan tartalmú okiratok benyújtásával a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját megtévesztették, ezzel a költségvetésnek 180.700.000,-Ft vagyoni hátrány okoztak. Két vádlott - a kft. ügyvezetői előzetes letartóztatásban vannak.

Címkék: teremt, beruház, munkahely, csal, cég, pályázat, költségvetés, vállalkozás, kék hírek