lösz


Horváth Jenő, a Somogy Megyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint a szakértők folyamatosan ellenőrzik a mintegy másfél kilométer hosszú, több helyen megcsúszott fonyódi löszfalat és annak környékét. A geológus szakértő véleménye szerint a csapadék hatására fellazult talaj miatt továbbra is fennáll annak veszélye, hogy akár több száz köbméternyi föld jusson ki a 7-es főútra, veszélyeztetve a közlekedést, ezért kell az érintett szakaszt (a 148-as és a 150-es kilométer között) továbbra is zárva tartani. Az időjárástól függ, hogy mikor tud kiszáradni és stabilizálódni újra a löszfal, amit a szakértői csapat fog ellenőrizni. Csak az ő belegyezésükkel indulhat el újra a közlekedés a főúton.

A löszfal alatt, a 7-es főút és a Balaton között haladó vasúton a tavalyi omláskor a vonatok sebességét is korlátozni kellett, mert akkor a megdőlt fák a vezetékeket is veszélyeztettek. Erre most nincs szükség - mondta az igazgató.

Hidvégi József (Fidesz-KDNP), Fonyód polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy egy éven belül harmadszor zárták le a 7-es főutat. A legutóbb 4-5 helyen mozdult meg 10-30 köbméternyi föld, ami életet sehol, vagyont, vagyis épületet egy helyen veszélyeztet. Hozzátette, a kérdés végleges megoldása minimum egymilliárd forintba kerülne. Ha adódik is pályázati lehetőség, ekkora összeg önerejének előteremtését sem tudja vállalni az önkormányzat, már csak azért sem, mert állami, kisebb hányadában pedig egyházi területről van szó - mondta a polgármester.

"Az önkormányzat nem kíván százmilliókat beleölni a löszfalkérdés megoldásába egészen addig, ameddig komoly veszélyhelyzetet nem jelent emberi életre vagy vagyonra" - fogalmazott. Hidvégi József szerint a kérdés megoldása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Sefag Zrt. feladata.

Kifejtette, az önkormányzat folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal, és szinte minden hónapban ír egy levelet a belügyminiszternek, a probléma megoldásához állami segítséget kérve. Eddig már többféle javaslatot kaptak, de a végleges megoldásra nem nyílt lehetőség. Felmerült egyebek közt, hogy egyszerűbb annak a pár ingatlannak a kisajátítása, amelyek a partfal oldalában épültek, mint hogy a megvédésükért támfalat építsenek, de ezzel egyelőre várnak, hátha az ügy komplex kezelése hamarosan megtörténik.

A polgármester szerint a helyzetet nem lehet részletekben megoldani, egyidejűleg lenne szükség az egész szakaszon egy komolyabb támfal megépítésére, az elöregedett növényzet cseréjére és a partfal feletti részen a vízelvezetés megoldására.

Címkék: lösz, megoldás, omlás, fal, fonyód, 2014, kék hírek