Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség kilenc vádlott ellen.



A bűnügy elsőrendű vádlottja egy rinyaújlaki kft. ügyvezetője volt, aki 2010-2011-ben a vállalkozás nevében hitelkérelmet nyújtott be egy, az EU által finanszírozott mikro hitel megszerzése érdekében. A pályázatokat a másod-, illetve harmadrendű vádlottak készítették el és nyújtották be.

Az elsőrendű vádlott azonban a vállalkozásfejlesztési alapítvány felé valótlan tartalmú számlák és valótlan tartalmú adásvételi szerződések benyújtásával igazolta, hogy a mikrohitel összegét a szerződésben meghatározott célra fordította. Ezeket a papírokat négy vádlott társa írta alá.

Az elsőrendű vádlott íly módon háromszor 7 millió forinttal károsította meg az EK költségvetését. Ezen túlmenően az elsőrendű vádlott 2011 őszén szerződést kötött a SM. Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is hátrányos helyzetű álláskeresők munkaszerződéses alkalmazására.

A valótlan tartalmú munkavállalói szerződéseket két vádlott-társa szignózta anélkül, hogy ténylegesen munkaviszonyt létesítettek volna az elsőrendű vádlott által vezetett céggel. Ezáltal az elsőrendű vádlott a költségvetésből nyújtott pénzügyi támogatást úgy szerezte meg, hogy valótlan tartalmú okiratokat használt fel, majd a felvett támogatás összegét, több mint egy millió forintot saját céljaira fordította.

A vádemelésig előzetes letartóztatásban, azóta lakhelyelhagyási tilalom alatt álló elsőrendű vádlottal szemben az ügyészség börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt, két vádlottal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztést,  valamint a pályázatírói és a hitelügyintézői foglalkozástól való eltiltást javasolta. Hat vádlottal szemben a vádhatóság a próbára bocsátás kiszabására tett indítványt.

Címkék: fiktív, unió, számla, hitel, csal, pénz, szerződés, munka, kék hírek