A szén-monoxid-mérgezésről vagy annak gyanújáról szóló bejelentések száma háromszáznegyvenkettőre emelkedett az utóbbi időszakban, végül háromszázhetvenhatan szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést. Sajnos 2013 sem múlt el tragédiák nélkül, összesen tizenhárman vesztették életüket az országban a „csendes gyilkos” miatt. Somogy megyében tizenötször riasztották szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a tűzoltókat, de haláleset nem történt. Pedig a szén-monoxid-mérgezés megelőzhető.

A tragédiák többsége a tüzelőberendezések nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő, ezért nagyon fontos, hogy az üzembe helyezéssel megfelelő szakember végezze el a munkálatokat.

Sőt a levegőellátást, és az égéstermék elvezetést jelentősen rontják a konyhai páraelszívók, mellékhelyiségek szagelszívói, szárítós mosógép vagy a mobilklíma. Ezek – főként a műanyag nyílászárókkal felszerelt épületekben - képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, az égéstermék nem tud távozni, így a berendezések közelében indul el a szén-monoxid dúsulása.  Épületen belül ezért fontos a helyiségekben rendszeres szellőztetése. Nem lehet akadály a téli időszak és a néhány percig beáramló hideg levegő sem. Elmulasztása viszont akár halálos is lehet.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, de még növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor vásárolhatunk és használhatunk szén-monoxid-érzékelőt. Az érzékelők akkor tudják betölteni kellőképpen funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, azt a gyártó előírásainak megfelelően telepítjük és használjuk, az érzékelőt élettartama (ami általában 5 év) lejárata előtt lecseréljük. A szén-monoxid-érzékelők használata jelenleg nem kötelező, de miután életet menthet, mindenképpen ajánlott.

Ezekben a készülékekben az elemeket is rendszeresen ki kell cserélni. Többször riasztották ugyanis a katasztrófavédőket amiatt, hogy jelzett a szén-monoxid-érzékelő, pedig csak az elemek gyengülését jelezte.

Az sem mindegy, hogy milyen érzékelőt vásárolunk, csak megbízható cégtől, minősített szén-monoxid-érzékelő nyújt kellő biztonságot. Az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők elfogadhatóak. Azonban érdemes vigyázni, legutóbb például csalók kopogtattak az idősebbek ajtaján Somogyban. Harmincezer forintért kínálnak egy néhány ezer forintos szén-monoxidmérőt.

Mindezen túl a szén-monoxid veszélyeivel is tisztában kell lenni, a kockázatot nem szabad alábecsülni azért, mert "eddig is minden rendben volt". Ez a gáz ugyanis színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A késői felismerés viszont könnyen tragédiához vezethet.

Címkék: megelőzhető, szén, mérgezés, monoxid, tragédia, kék hírek