TÉSZ, vagyis tényleges életfogytiglani szabadságvesztés. 1990 óta - ekkor törölték el Magyarországon a halálbüntetést - ez a legsúlyosabb büntetési forma. Azért tényleges, mert akikre ilyen ítéletet rónak ki, annak az ügyét nem vizsgálhatják felül és sohasem kerülhetnek még csak feltételesen sem szabadlábra. Ez lett a verdikt Szita Bence gyilkosainak esetében is. Velük szemben a bíróság - a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló módon - négyszeresen is talált súlyosbító körülményt, ugyanis előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölésért ítélték el őket.

Úgy tudni: a két férfi időszerűen Sopronkőhidán, a nő pedig Kalocsán raboskodik, ám arról, hogy hol töltik majd le rabéveiket, megoszlik még a szakértők véleménye is. A fogva tartás helye ugyanis az elítélt személyes adatának minősül, ezért erről a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem adhat felvilágosítást. Egy biztos: a legtöbb tészes gonosztevő a szegedi csillagba kerül.

A csongrádi megyeszékhelyen, a Mars téren az 1800-as évek végén rakták le a mai fegyház és börtön alapjait. A retteget felső körletet 2005-ben adták át és nevezték el Hosszúidejű Speciális Rezsimnek, HRS-nek. Maga a körlet nagyjából 350 négyzetméteres, egy zárka pedig kilenc. Az itteni rabok hajnali öt óra magasságában kelnek, takarodó nyolc órakor van, ami után még tévézhetnek egy kicsit.



Szegedre szállításuk esetén a kaposvári gyilkosokat az alábbi "hírességek" várhatják: Szabó Zoltán, a balástyai rém, aki négy nő halála miatt tölti büntetését. Bódi Zsolt, az oktogoni lövöldöző, aki egy fővárosi gyorsétteremben két fiatalt lőtt agyon, két embert pedig életveszélyesen megsebesített. Ember Zoltán, a szentkirályszabadjai rém, aki öt embert gyilkolt meg. Boi Gyula, az első tényleges életfogytiglanra ítélt bűnöző, aki fejszével irtotta ki a családját. Bene László, négyrendbeli emberölésért. Balogh Lajos, a százhalombattai rém, aki négy nővel végzett. Péntek László, a Bándy Kata meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt bűnöző.

A szegedi "kaptár" egyik leghíresebb lakója volt Magda Marinko, az egykori idegenlégiós és hidegvérű mészáros is, ám őt időközben átszállították egy másik fegyintézetbe.

fotó: szegedpanorama.blogspot.com és panoramio.com

Címkék: Szita Bemce, Bogdán, Kertész, P. Erika, csillag, Szeged, börtön, gyilkos, kék hírek