30 ezer forintért, a bolti ár kétszereséért kínálnak szén-monoxidmérőt több somogyi nyugdíjasnak. Sokukkal 13 ezer forint előleget is kifizettetek. Az üzletkötők arra hivatkoznak, hogy a gázszolgáltatótól érkeztek és a cég januártól kötelezővé teszi a szén-monoxidmérők beszerelését. A valóság ezzel szemben az, hogy a házalók nem állnak kapcsolatban a gázszolgáltatóval és nem is lesz kötelező a szén-monoxidmérő januártól.

Cserépkályhával fűt napközben Hegedüs Józsefné, a gázt csak este kapcsolja be, mikor családja is hazaér. Az ő biztonságuk érdekében dőlt be egy üzletkötőnek, aki szén-monoxid mérőt ajánlott neki.

- Az ablakban elmondta nekem, hogy hordják ezt a készüléket, január elsejétől kötelező, ugyanis minden uniós országban körülöttünk a szomszédos országokban kötelező - mondta Hegedüs Józsefné.

Az idős asszony még egy ilyen szerződést is aláírt, amelyben vállalta, hogy csaknem 30 ezer forintot fizet a szén-monoxid mérőért, amelyre előleget is adott: - 13 ezer forint előleget kértek, a maradék 16 ezer forintot akkor kell kifizetni, mikor beszerelik. -

Az üzletkötők arra is hivatkoztak, hogy az E-onnal is kapcsolatban vannak.

- Ez az ügynök arra hivatkozik, hogy az E-on és az Európai Unió előírása ennek a szén-monoxid mérőberendezésnek a beszerzése, a szolgáltató ellenőrizni fogja ennek a meglétét, ez természetesen nem igaz, ilyen előírások nincsenek és a jövőben ilyen ellenőrzések sem várhatóak - mondta az E.ON Hungária Zrt. szóvivője, Varga Ivett.

Így riaszt egy szén-monoxid koncentrációt mérő készülék. Az üzletekben már két-háromezer forintért hozzá lehet jutni egy hasonlóhoz.

Az egyik kaposvári szaküzletben a legjobb minőségű termékek is 14 ezer forintba kerülnek. Beüzemelésükhöz pedig nem kell szerelő.

Ezek után szerettünk volna utánajárni, hogy mi kerül harminc ezer forintba a miskolci cég készülékében.

- 39 ezer forintba kerül, nyugdíjasoknak 29 ezer forint. Január, február lehet a szállítási határidő - mondta a cég ügyfélszolgálata.

Az üzletkötők úgy tudjuk az egész országban több tucat lakosnak adtak el szén-monoxid mérőt.

Címkék: érzékelő, co2, monoxid, szén, nyugdíjas, kék hírek