Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Győri Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki kalapáccsal agyonverte alvó feleségét két évvel ezelőtt a Vas megyei Kemenesmagason.

Kovács Tamás tanácsa úgy döntött: a férfi az elsőfokú ítéletben szereplő 30 esztendő helyett a legkorábban 25 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra.

Az indoklás szerint kétség nem fér ahhoz, hogy védekezésre képtelen emberre támadott a férfi, az azonban az eljárás során nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy Bodor Szabolcs a tettét előre kitervelten követte volna el.

Az ítélet indokolásakor a bíró arról beszélt: a férfi hónapok óta vívódott, mit tegyen feleségével, akiről tudta, hogy megcsalja, ugyanakkor rendkívül rövid idő telt el az elhatározás és a cselekmény elkövetése között. Annak nem voltak nyomai, hogy a férfi korábban felkészült volna tettére.

"Ebből a támadásból nem jön ki egy higgadt, végiggondolt mechanizmus" - fogalmazott Kovács Tamás, és megjegyezte: indokoltnak tartják az életfogytig tartó szabadságvesztést, de azzal, hogy a férfi 25 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető, annak a legkedvezőbb időtartamát állapították meg.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: "nagyon bánom, amit tettem, a bosszú nem megoldás". Kijelentette: maga sem tudja, miért vette el felesége életét, a legnagyobb büntetés pedig az a számára, hogy közös gyermekük nevelőotthonba került.

A férfi védője ezzel szemben egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a hűtlen asszony megölése "történelmi motívum", s ez a tett "alapvetően benne van az emberi természetben".

Címkék: megöl, kalapács, féltékeny, asszony, bíróság, kék hírek