balatoni ingatlan elado

Talán ezzel magyarázható az is, hogy Budapest után a somogyi átlag négyzetméter árak a legmagasabbak az országban.

Sokat lendített a Balaton-parti ingatlanforgalmon az autópálya tovább építése. Az ország más megyéiben 20 és 60 százalék közötti visszaesés volt tapasztalható a telekforgalom terén. Somogyban viszont csaknem kétharmados volt a növekedés.

- Somogy megye az egyetlen ahol nőtt a forgalom, ez köszönhető nyilván a 2007-ben megépült, és a Balaton déli részét elkerülő, meghosszabbított M7-es autópályának. A lakáspiacon árakban továbbra is Somogy megye áll az élen, tehát itt az előző évekhez képest maradt ez a tradíció - árulta el az OTP Jelzálogbank vezető elemzője, Valkó Dávid.

A megyék közötti rangsorban Somogy az első a lakásárakat illetően. Átlagosan több mint 220 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért, a második helyen Hajdú-Bihar megye áll 175 ezer forinttal. Az utolsó Nógrád, ahol 85 ezer forint a lakások négyzetméter ára. A ház árak esetében már más képet fest a rangsor. Somogyban csak 115 ezer forint átlagosan egy négyzetméter.

A megyeszékhelyeken tapasztalható átlagárak sorrendjét Debrecen vezeti csaknem 180 ezer forinttal. Kaposvár a 13. 130 ezer forint körüli négyzetméter árral, és az utolsó helyen Salgótarján áll.

Elemzők szerint a lakáspiacon nem érezteti hatását az elmúlt időszakban bevezetett szocpol és a támogatott lakáshitel sem. Ez tapasztalható Kaposváron is.

- Kaposváron, illetőleg Somogy megyében nagyon kevés új építésű ingatlan épül, ezért nem is tudják igénybe venni a szocpolt, illetőleg a támogatott hiteleket is egyre kevesebben tudják sajnos igényelni - árulta el Géniusz 99 Ingatlanközvetítő üzletvezetője, Oláh Miklós.

A somogyi járások négyzetméter árai nagyon változatosak továbbra is. Lakások esetében a fonyódi vezet 360 ezer forinttal, második a siófoki 290 ezerrel, az utolsó pedig a barcsi járás 90 ezer forint alatt. Házat Siófokon viszont már alig több mint 180 ezer forint per négyzetméter áron vehetünk, második a fonyodi járás, harmadik pedig a kaposvári 100 ezerrel. Szakértők továbbra sem várnak nagyobb élénkülést a hazai ingatlanpiacon.

Címkék: eladó, ingatlan, balaton, somogy, kék hírek