A Marcali Járási Ügyészség viszont épp a napokban tett rövid úton pontot az egyik ilyen ügy végére. Az elkövetéstől számított két napon belül ugyanis bíróság elé állítottak három embert, akik november 19-én két kamionnal az M7-es autópályán Budapest irányából Nagykanizsa felé közlekedtek. A kamionok az országhatártól együtt érkeztek, menet közben rádión tartották egymással a kapcsolatot. Az első kamion motorterébe be volt építve egy szivattyú, amelyet az akkumulátor látott el árammal, és a szivattyúra felszerelt két csővel lehetőség nyílott arra, hogy más teherautókból az üzemanyagot ebbe átfejtsék. A vádlottak a hajnali órákban a sztráda balatonlellei parkolójában lefeszítették egy, a parkolóban várakozó kamion tanksapkáját, és a szivattyúval mindösszesen 600 liter, 250 ezer forint értékű gázolajat tulajdonítottak el.

Ezután tovább haladtak, és a táskai pihenőhelynél két oldalról is beálltak egy pótkocsis kamion mellé. A módszer ez esetben is ugyanaz volt: tanksapka le, gázolaj el. Ekkor 50 liter 20 ezer forintot meghaladó értékű üzemanyagot szivattyúztak át. Ez a sofőr azonban, aki addig a fülkéjében aludt, a zajra felébredt, mire a vádlottak autójukba ültek és elhajtottak a parkolóból. A sértett értesítette a rendőröket, akik a vádlottakat a következő pihenőhelynél elfogták és előállították.

A vádlottakkal szemben lopás bűntette és lopás vétsége miatt emeltek vádat. A bíróság az elsőrendű vádlottat 2 év, a másodrendű vádlottat 1 év 10 hónap, míg a harmadrendű vádlottat 1 év 8 hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását mindhárom vádlott vonatkozásában 3 évi próbaidőre felfüggesztette, és a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is alkalmazott. Az ítélet jogerős.

Ez a bűncselekmény, mármint az üzemanyag leszívása egyébként rendkívüli módon elszaporodott az utóbbi időben. Jelenleg a Fonyódi Járási Ügyészség vádirata alapján két ügyben, összesen 6 külföldi állampolgár ellen folyik hasonló okok miatt büntetőeljárás. Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban van.

Címkék: leszív, elítél, banda, gázolja, benzin, tolvaj, lop, kék hírek