adathalász

„Jelszódoktor”-ként hirdette magát internetes fórumokon egy kaposvári munkanélküli, aki 3000 és 8000 ft közötti összegekért ellopta mások e-mailezéshez és közösségi oldalakhoz használt jelszavát.

A trükk az volt, hogy  e-mail levelező rendszerek, és közösségi oldalak kinézetével megegyező, úgynevezett adathalász weblapokat hozott létre, majd azok kezdő lapját elküldte a sértetteknek, akik a linkre kattintva, mit sem sejtve, begépelték felhasználóneveiket és jelszavaikat. Az így kinyert adatok a vádlott gépén landoltak, ő pedig e-mailben továbbküldte őket a megrendelőknek. A  rendőrség szerint ezzel két év alatt, összesen 358 felhasználó adataihoz jutott hozzá a vádlott.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyit kaszált a férfi. A nyomozók azonban úgy vélik,  legalább fél millió forintot hozhatott a konyhára az adathalászat.

A járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt, és számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszásának vétsége miatt indított eljárást a munkanélküli férfi ellen.

Címkék: levelezés, e-mail, ügyész, vád, internet, kék hírek