A csapadékos időjárás következtében november 11-én 58 méter szélességben megcsúszott a magaspart Fonyódon. A földtömeg veszélyeztette az alatta húzódó 7-es számú főközlekedési utat.

A közlekedők biztonsága érdekében a hatóságok azonnal lezárták a Fonyód és Alsóbélatelep közötti útszakaszt a veszélyeztetés elhárításáig.

A Pécsi Bányakapitányság geológus szakembere, a MÁV Zrt. biztonsági szakembere a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és a fonyódi katasztrófavédelmi megbízott a mai napon újra megvizsgálták a partfal állapotát.

A geológus szakértő megállapította, hogy a legutóbbi ellenőrzés óta az érintett terület nem növekedett, illetve, hogy a továbbiakban nagy mozgások már nem várhatóak, a 7-es számú főközlekedési út megnyitásának földtani veszélyeztetettsége pillanatnyilag nincs.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási körülmények függvényében (20 millimétert meghaladó áztató csapadék és az azt követő erős széllökések) hasonló mozgások a jövőben is kialakulhatnak.

A szakértői vélemény alapján a hatóságok úgy döntöttek, hogy újra megnyitják a forgalmat a közlekedők számára, azonban a környezeti hatások nyomon követése érdekében az érintett szakasz átvizsgálását a fonyódi katasztrófavédelmi megbízott rendszeresen elvégzi.

Nézze meg a megcsúszásról készült videónkat:

Címkék: csuszamlás, magaspart, föld, fonyód, 2013, kék hírek