A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának ellenőrei egy ebtenyésztéssel foglalkozó magánszemély személyi jövedelemadó bevallásait vizsgálták a közelmúltban.

Az illető a vizsgált időszakban ebtenyésztéssel foglalkozott, a kölyköket jellemzően külföldre értékesítette a kölyköket. A vevők bankszámlára utalták át a megvásárolt kutyák árát. Az adózó a nagy értékű kutyák után jelentős jövedelemre tett szert. A revizorok azt is megállapították, hogy a vizsgált években az adózó bevallásait benyújtotta ugyan, azonban az ebek tenyésztésből, illetve a kutya értékesítésből származó teljes jövedelmét az adóbevallásaiban nem szerepeltette.

A kutyatenyésztő legalább 126 kutyát adott el az elmúlt években, melyből a NAV megállapítása szerint csaknem 50 millió Forint bevétele származott.

Az adóhivatal megállapította továbbá azt is, hogy a kutyák értékesítését üzletszerűen, bevétel- és haszonszerzés céljából végezte az adózó, ezért az ellenőrzést követően befizetendő adóhiány megállapítására az önálló tevékenységből származó jövedelem szerinti adózási szabályokat kellett alkalmazni.

Mindezek alapján az adózó terhére személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás címén majdnem 23 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok, továbbá adóbírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki.

Címkék: tenyésztő, elad, NAV, büntetés, csal, millió, adó, kutya, kék hírek