rendőrségi fényhíd

A Kecskeméti Törvényszék azt javasolja az ügyészségnek, hogy ne halált okozó testi sértéssel, hanem különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják meg azt a két izsáki rendőrt, akik a vádirat szerint áprilisban agyonvertek egy férfit - hangzott el hétfőn az M1 Kékfény című műsorában.

A Kékfény szerint amennyiben emberölés miatt ítélik el a rendőröket, a büntetési tétel 10 évtől életfogytiglanig terjed. Sőt, ha bebizonyosodik, hogy három erőszakos bűncselekményt is elkövettek, akkor a "három csapás" szabály alapján kötelező kiszabni rájuk az életfogytig tartó szabadságvesztést.

A bíróság állásfoglalása nem kötelező az ügyészség számára; továbbra is fenntarthatja a halált okozó testi sértés vádját, ám a bíróság ettől függetlenül is elítélheti emberölésért a vádlottakat - közölték a műsorban.

A bűnügyi magazinban elhangzott, hogy a nyomozás adatai szerint Izsákon bevett gyakorlat volt a gyanúsítottak bántalmazása, ugyanis nemcsak az áldozatot, hanem másik négy embert is megvertek a rendőrök. Ezért merülhet fel a három erőszakos bűncselekmény elkövetésének a vádja, vagyis a "három csapás" alkalmazása.

A halált okozó testi sértés büntetési tétele viszont "csak" kettőtől nyolc évig terjed - ismertették a műsorban.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október 1-jén jelentette be, hogy vádat emelt az izsáki rendőrsön agyonvert férfi ügyében két rendőr ellen halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt.

Az ügyészség szerint az első- és a másodrendű vádlott április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedett a sértettel szemben, mert olyan bejelentés érkezett az izsáki rendőrőrsre, hogy a későbbi sértett, Bara József egy lopás elkövetője lehet. A férfit előállították, hátrabilincselték a kezét, és nem sokkal 18 óra előtt az őrsre szállították. Ezután a másodrendű vádlott által is használt irodában egy székre ültették a férfit, és vallatni kezdték. Az első- és másodrendű vádlott mintegy 2 órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazta a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, annak elkövetését ismerje be.

Nem sokkal 20 óra előtt a sértett rosszul lett, elájult, és a vádlottak már hiába hívtak mentőt, hiába kísérelték meg az újraélesztést, a kiérkező orvos csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott mellett két másik rendőr ellen is vádat emelt négy további, a rendőrségre előállított ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt.

Bara József sírjánál májusban lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök.

Címkék: vallat, izsák, brutális, ver, rendőr, kék hírek