milliárdos adócsaló takart

Egymilliárd forintos adócsalással vádol az ügyészség egy kaposvári gabonakereskedőt. Ügyének tárgyalása ma kezdődött a törvényszéken. 16 ember ül a vádlottak padján, akik valamilyen módon részt vettek a csalásban a vád szerint.

- Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével - ezzel vádolja az ügyészség a kaposvári gabonakereskedőt, a fiát és a lányát, és azokat, akik segítettek neki. Összesen 16-an ülnek a vádlottak padján. 1 milliárd forint adót nem fizettek be a vád szerint.

A nagykereskedő belföldi termelőktől ÁFA mentesen vette a gabonát, de azért, hogy ne keljen adót fizetnie, azt a látszatot keltette, mintha külföldre adná el.

- Az első és harmadrendű vádlott fiktív nemzetközi fuvarlevelekkel vásárolta meg magyar termelőktől ÁFA-mentesen, és a közbeiktatott román, szlovák, szlovén cégekkel azt a látszatot keltette, hogy az árut más EU-s országba szállítják - mondta a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze, Beregi Andrea.

Ezután a gabonát valójában Magyarországon adták el, de nem fizettek ÁFÁt utána. Az ügyletek legalizására a bűntársai hamis számlákat állítottak ki. Ezért jutalékot kaptak, nekik egyébként nem voltak valódi cégeik. A gabonakereskedő a rendőrségen nem tagadta, hogy fiktív számlákkal üzletelt, de szerinte a haszon nem nála, hanem a többieknél csapódott le. Az erről szóló vallomását a bíró, Vadócz Attila olvasta fel: - Én azért csináltam, hogy a cégemet működtetni tudjam. Akkor érezném magam bűnösnek, ha a teljes nyereség nálam csapódott volna le, nem pusztán 1-2%, ami után adóztam. -

Ezt a beismerő vallomását azonban visszavonta ma a bíróságon. Azt mondta: vádalkut kötött, de a rendőrök megtévesztették.

- Egy korábban, vádalku keretében tett vallomást ne vegye a bíróság a bizonyítékok sorába - mondta a vádlott.

Az ügyben még sok embert kell kihallgatni, néhányukat nem is talált meg a rendőrség, így feltehetően hosszabb akár egy évbe is beletelik, mire ítélet születhet.

Címkék: fiktív, milliárdos, fuvar, csalás, tárgyalás, adó, kék hírek