Mint arról korábban már beszámoltunk: a rendőrség nevében fenyeget és 25 ezer forintot követel az a vírus, amely már hónapok óta kering a világhálón. Aki nem fizet, annak letiltja a gépét és sok esetben újra is kell telepíteni a rendszert. A fenyegető üzenet annyira hiteles, hogy többen be is fizették az összeget. A rendőrség közleményt adott ki az ügyben, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy nemzetközi bűnbandát támogat az, aki a vírusban terjedő számlaszámra fizet.

András éppen egy filmet szeretett volna megnézni az interneten, amikor felugrott a fenyegető oldal. A rendőrség nevében követelt 25 ezer forintot, cserébe azt ígérte, hogy nem tiltja le a számítógépet. A fiatal azt mondja hajszál híján befizette az összeget, annyira hitelesnek tűnt az üzenet.

- Azt hiszem, hogy elég fejlett technikával csinálták ezt, hogy el tudták indítani az én számítógépemen az én webkamerámat, amin nem volt meg ez a program sem. És elég ijesztő volt ez a helyzet le is tiltották a gépet - mondta Varga András.

Nem András az egyetlen. Az utóbbi hetekben több ismerőse is találkozott már ezzel a vírussal. Sőt országszerte egyre többen esnek áldozatul, sok fizettek is.

A neten is több videó figyelmeztet a csalásra. Így néz ki az oldal amely a rendőrség nevében kér pénzt és blokkaloja a gépet.

Az informatikai üzletekbe is egyre több ügyfél érkezik hasonló problémával. Egy átlagos felhasználó ugyanis nem tudja a vírust eltűntetni a számítógépről.

- Ki lehet védeni, ha fejlettebb vírusírtóval és tűzfallal rendelkezik, és ezeket folyamatosan frissítik, napra készen tartják - árulta el a Bőzsöny és Társa Kft. informatikusa, Kozári Zoltán.

A rendőrség már nyomoz az ügyben. Több tucat feljelentést kaptak. Közleményükben azt írják:

"A rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül! .....Továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával......a pénz feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára érkezik."

A rendőrség arra kéri azokat a fehasználókat, akik ilyen üzenettel találkoznak, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen.

 

Címkék: számítógép, bűnözés, átverés, vírus, rendőrség, kék hírek