merülőszivattyú

- a fotó illusztráció -

A kiskertek kútjainak, kerti medencéinek, vízgyűjtőinek mindennapos, hasznos készülékei a merülőszivattyúk, de a szakszerűtlen telepítés miatt súlyos balesetek okozói is lehetnek - írja tájékoztatójában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Saját biztonságunk érdekében nagyon fontos, hogy a merülőszivattyúk vásárlásánál és telepítésénél is különös gonddal járjunk el. A szivattyút a talajvízben szükséges elhelyezni, amely közeg köztudottan jól vezeti az áramot. Ha nem megfelelően biztonságos terméket választunk, akár halálos áramütést is szenvedhetünk!

A szivattyú kútba történő leengedéséhez megfelelő minőségű zsinór szükséges, amelynek - a szivattyún kialakított helyre rögzítve - a kábel, a tömlő és a készülék súlyát kell tartania a víz alatt. A szivattyú csak I. vagy III. érintésvédelmi osztályú lehet, amely azt jelenti, hogy földelő védő vezetővel kell rendelkeznie, vagy törpefeszültségről (max. 50V~) lehet csak működtetni.

merülőszivattyú


- a fotó illusztráció -

A legfontosabb szabály, hogy a használati és telepítési útmutató figyelmes elolvasása után bármilyen kétség vagy bizonytalanság esetén szakember tanácsát kell kérni.

Óvakodjunk a piacokon történő vásárlástól, mert előfordul, hogy a két érrel (földelő ér hiányzik) rendelkező bekötött csatlakozókábelen földelő érintkezős csatlakozódugó található, vagy a kábel a leereszthető merülési mélységnél sokkal rövidebb. Az olcsóság vagy a túlzó, nem ellenőrizhető műszaki adatok, amelyek miatt ezeket a termékeket itt megvásároljuk, súlyos baleseteket és halált is okozhatnak.

Csak szakboltokban vásároljunk szivattyút, körültekintéssel, az igényeink és lehetőségeink pontos ismeretével. Ahol érintésvédelmi relé, vagy nedvesség behatolása ellen védett kiegészítő szerelvények megvásárlása szükséges, mindig szakembert kérjünk föl a telepítésre. Fontos feltétele a biztonságos üzemeltetésnek a szakszerű tárolás és a rendszeres, előírt vagy javasolt karbantartás, illetve felülvizsgálat.

A merülőszivattyúk hibái lehetnek olyanok, amelyek nem csapják ki a biztosítékot, amelyek nem okozzák a motor leégését, működésükben nem észlelünk zavart, és mégis veszélyesek.

Anyagi kárt is okozhatnak azok a szigetelési hibák, - szivárgó áramok -, amelyek a fogyasztást feleslegesen növelik és csak a szivattyú környezetét melegítik.

A leírt okok miatt e készülékek használata különös gondosságot és odafigyelést igényel!

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört. A Mechanikai és Villamos Laboratórium a közelmúltban vizsgált olyan típusú szivattyút, amelyen súlyos, életveszélyes hibákat tapasztalt.

Azon túl, hogy az azonos típusú szivattyúk bekötött csatlakozóvezetéke és hálózati dugója nem megfelelő és eltérő típusú, a készülék földeletlen, áramütés-veszélyes. A merülőszivattyúhoz ellentmondásos, nem szakszerű tájékoztatót mellékeltek.

A nem biztonságos szivattyúk esetében a Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A nem biztonságos merülőszivattyúkat és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket az alábbi linken éri el.

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse!


Címkék: merülő, áramütés, szivattyú, életveszély, tragédia, baleset, kék hírek