Az almát próbálja meg menteni birtokán Simonics Gyula. A kerttulajdonos azt mondja: a kaposhomoki szőlőhegyen sorozatosak a betörések. Szinte minden mozdíthatót elemelnek a tolvajok.



Ez nem kaposhomoki sajátosság. Országosan a betörések száma nőtt egyik legnagyobb mértékben. Összesen 112 milliárd forintos kárt okoztak a besurranók.

Ennek ellenére Somogyban az effajta bűncselekmények száma csökkent. A garázdaságé azonban nőtt. A megyében tavaly összesen 20 ezer bűncselekményt követtek el. Somogy ezzel a 3. legfertőzöttebb megye az országos listán, a 100 ezer lakosra elkövetett bűncselekmények számának tekintetében. Csak Fejér és Budapest előzi meg a Legfőbb Ügyészség adatai szerint.
A Balaton-parti települések polgármesterei szerint a statisztika torzít.  

Ezért van az, hogy a bűncselekmények száma is arányosan több. A nyári szezon ugyanis vonzza a bűnözőket: leginkább a nyaralófeltörések, besurranások, lopások és a garázda cselekmények száma ugrik meg ilyenkor. Szerettük volna erről a statisztika készítőit is megkérdezni, de sem a belügyminisztérium, sem az ügyészség, sem a rendőrség nem akarta kommentálni.

Címkék: fertőzötteb, bűnőzés, somoyg, harmadik, leg, kék hírek