bűnügyi térkép

A link alatt elérhető tájékoztatóból kiderül, hogy az összes bűncselekmény negyedét a fővárosban követik el, a legnagyobb bűnügyi fertőzöttség viszont - a 100 000 lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve - Fejér és Somogy megyében volt. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a jelentés nem vizsgálja külön a turisztikai szezonban elkövetett bűncselekményeket. Ahogy azzal sem számol, hogy nyáron a Balaton-part népessége a többszörösére nő. Az idény pedig vonzza a bűnözőket: leginkább a nyaralófeltörések, besurranások, lopások és a garázda cselekmények száma ugrik meg ilyenkor. Ezért a hivatalos viszonyítás alapján a legkedvezőbb helyzetben Vas, Tolna és Zala megye van.

bunugyi térkép


2012-ben országosan valamivel több mint öt százalékkal nőtt a bűncselekmények száma: tavaly majdnem félmillió (472 ezer) ilyet követtek el. A számsorokból kiderül: a rendőrség felderítési mutatói két évvel ezelőtt még 12 százalékkal jobban voltak, mint tavaly. Több volt a lopás, ugyanakkor kevesebb a gyilkosság. A szándékos emberölések és az erős felindulásból elkövetett emberölések száma évi 142-ről 113-ra csökkent. A számsorok azt mutatják, hogy megyénkben majdnem minden tizedik elkövető visszaeső.

Leggyakoribbak a vagyon elleni bűncselekmények, amelynek kárértéke egy évvel ezelőtt 112,7 milliárd forint volt. Egyre több az okirattal történő visszaélések száma és a korrupciós bűncselekmény is.

Néhány jellemző somogyi adat, illetve esetszám, mellette zárójelben a „helyezés” a 19 megye + a főváros rangsorában:

Vagyon elleni bűncselekmények: 9533. (3.)

Erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények: 1157 (8.)

Közegészség elleni bűncselekmények száma: 120 (18.)

Bűnelkövetők száma: 3291 (10.)

Fiatalkorú bűnelkövetők száma: 389 (5.)

bűnügyi chart

Címkék: elkövet, cselekmény, bűn, gyilkosság, vagyon, statisztika, Somogy, kék hírek