Halált  okozó  foglalkozás  körében  elkövetett gondatlan  veszélyeztetés  vétsége  miatt emelt vádat egy  65  éves  holland állampolgár ellen a Siófoki  Járási  Ügyészség.

Az ügyészségi indítvány szerint: a vádlott  kisbárapáti ingatlanához tartozó földbe épített pincéje még 2010. májusában részben beszakadt. A férfi ekkor elhatározta, hogy  a  pincét,  mivel  az  balesetveszélyes,  elbontatja.  A munkálatok elvégzéséről 2012.  augusztus  24-én állapodott meg a sértettel és testvérével. A  bontáshoz szükséges  védőeszközöket, és munkaeszközöket a vádlott biztosította a sértettnek és testvérének.

Augusztus 31-én a sértett a bontás közben túlságosan hosszú, szabálytalan kétoldali vágásvonalat alakított ki, ezért a pince boltozata rászakadt a férfira és sértettet maga alá temette. A sértett azonnal életét vesztette.

Az ügyészség közleménye szerint a  vádlott,  mint  a  munkák  szervezője  és  irányítója  amellett, hogy nem tartott munkavédelmi  oktatást, nem szervezte meg a biztonságos munkavégzést sem,  nem  gondoskodott  a  pince leszakítandó  tetejének  áthidalásához  szükséges  pallókról,  melyekből munkaszintet kellett volna kialakítani, de más biztonságos megoldást sem talált ki ehelyett. Ezért a megbízó közvetlen veszélynek tette ki a bontást végző munkásokat, és az emiatt következhetett be a sértett halálához vezető tragédia is.

A járási ügyészség vádlottal szemben ezért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat:

Címkék: szakadt, omlott, , fal, meghal, pince, kék hírek