A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyár elején ellenőrzés alá vonta a különösen veszélyeztetett korosztály (a kisgyermekek) számára készült termékek közül – többek között – a játéklabdákat és buborékfújókat.

Játéklabdák esetén tiltott lágyítószer-tartalmat, illetve tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgált a hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, míg buborékfújók esetén azok mikrobiológiai tisztaságának ellenőrzésére került sor a vonatkozó uniós szabályozások, illetve protokoll alapján. A tiltott azoszínezék-, valamint tiltott lágyítószer tartalom a gyermekek szervezetébe kerülve rákkeltő hatást válthat ki, míg a buborékfújókban lévő folyadék mikrobiológiai nem megfelelősége szintén különböző egészségügyi kockázatokat rejthet.

A vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy valamennyi játéklabda megfelelt a vonatkozó előírásoknak tiltott lágyítószer-tartalom és tiltott azoszínezék-tartalom vonatkozásában, buborékfújók esetén azonban a vizsgált 9 minta közül 3 terméknél volt megfigyelhető mikrobiológiai szennyezettség. Az összes élő mikrobaszám 2 terméknél bizonyult magasabbnak, mint az európai uniós protokollban rögzített határérték, mindemellett 2 buborékfújónál volt kimutatható Enterobacteriaceae és Pseudomonas aeruginosa baktérium.

szappan buborék


Az összes élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása, a gyártási higiénia nem megfelelő betartására utal és az különböző típusú megbetegedéseket okozhat. A tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változik.

Az Enterobaktériumok jelenléte „indikátora” lehet egy esetleges fekáliás szennyeződés előfordulásának. Tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, nem elhanyagolható az enterobaktériumok számának meghatározása.

A Pseudomonas aeruginosa alkalmi patogén, elsősorban csecsemőkre, legyengült, beteg szervezetekre veszélyes egy adott csíraszám felett és a jelentéktelen bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető kórképekig sokféle betegség hátterében állhat.

A szervezetbe kerülve mérgezés okozója is lehet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat azon, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket pl. a gyermekek lábán, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

Mint az az előzőekben bemutatottakból is kitűnik, a játékok mikrobiológiai tisztaságának megfelelősége kiemelt kérdés. Éppen ez okból kifolyólag, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a jövőben is nagy hangsúlyt fektet ilyen jellegű ellenőrzéseire gyermekeink biztonsága érdekében.

forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Címkék: fúj, buborék, fertőzés, veszély, labda, játék, gyermek, kék hírek