Adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy kaposvári tartózkodási helyű férfi és 15 társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség. A férfi több cég ügyvezetőjeként 2009-től 2011-ig gabona nagykereskedelemmel foglalkozott, amelyben családtagjai: élettársa és két gyermeke- akik a másod-harmad- és negyedrendű vádlottak lettek- is közreműködtek.

Az általuk vezetett cégek Magyarországon belföldi termelőktől többnyire különböző külföldi cégek nevében, valamint külföldön más vállakozók cégeik közbeiktatásával kereskedtek. Ők az ügy ötödtől a tizenötöd rendű vádlottai lettek. ÁFA mentesen gabonát vásároltak, majd azt ÁFA-val növelt értéken magyarországi gazdálkodók részére értékesítették.

A gabonabeszerzések legalizálására fiktív számlákat állítottak ki ÁFA-val növelt értékben a kaposvári férfi és családjának cégei felé. A számlákon feltüntetett gazdasági események ténylegesen nem jöttek létre, a kaposvári család azonban a befogadott fiktív számlák ÁFA tartalmát adóbevallásaikban jogosulatlanul szerepeltették. A kereskedelmi láncolatba iktatott cégek többsége a vád tárgyát képező bűncselekmények elkövetése miatt jött létre, képviselőik pedig ezért jutalékot kaptak. A kaposvári család, a vádlott társaik szándékos segítségnyújtása mellett 2009-2011. években ÁFA adónemben összesen 1 milliárd forintot meghaladó adóhiányt okoztak az állami költségvetésnek. A hamis számlákat az általuk vezetett cég könyvelésében szerepeltették, amellyel a vállalkozásuk vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsították.

A Somogy Megyei Főügyészség a 37 kötetes, 19 ezer oldalt meghaladó, és több kötet melléklettel ellátott nyomozati irat alapján a Kaposvári Törvényszékhez 103 oldalas vádiratot nyújtott be. Ebben csaknem valamennyi vádlottra nézve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és foglalkozástól eltiltás kiszabására tettek, az első és a harmadrendű vádlottakat vagyonelkobzással is sújtanák.

Címkék: Áfa, ügyész, gabona, csalás, milliárd, kék hírek