Mint arról korábban beszámoltunk: búvárok és tűzszerészek kutatják át a Dráva medrét Barcsnál második világháborús lövedékek után kutatva.

A munka a vízállástól és az időjárástól függően még hetekig eltart - mondta el Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka az MTI megkeresésére.

Ismertetése szerint az alacsony vízállás miatt a folyómeder egyes szakaszait nem borítja víz, és ezekről a területekről 76 milliméteres szovjet repeszgránátok kerültek elő. A rendőrségi és önkormányzati bejelentés alapján korábban kiküldött tűzszerészjárőr további lőszereket látott a folyómederben, a vízfelszín alatt, de a mentesítési feladatot csak az apadás után lehetett elkezdeni.

Az, hogy a második világháború után majdnem hét évtizeddel is előkerül jelentős mennyiségű lőszer a vizekből, azzal magyarázható, hogy a folyók és tavak változó vízhozama miatt időszakosan vagy tartósan területek válnak szárazulattá. Az elmúlt években a Balaton és a Duna környékéről érkező bejelentések száma ugrásszerűen megnövekedett - mondta a parancsnok.

Jelenleg a Dráva barcsi szakaszán nagyjából kéthektárnyi területet mentesítenek könnyű- és nehézbúvárokkal. Az erősen szennyezett területek a Dráva sodorvonalában vannak, ahol az erős sodrás jelentősen megnehezíti a búvárok munkáját.

Az alacsony vízállású szakaszról egy éles gyutacs került elő. A nagy sodrású vízszakaszon - a hídpillérek lábától kiindulva - mintegy 200 kilogramm gyalogsági lőszert találtak. Ezenkívül begyűjtöttek a tűzszerészek 23 darab 76 milliméteres szovjet repeszgránátot, egy német és egy szovjet aknavetőgránátot, egy szovjet F1-es kézigránátot, továbbá egy kézigránát gyújtószerkezetét és mintegy száz kilogramm gyalogsági lőszert.

Az eddig megtalált robbanótestek egy részét megsemmisítették a Barcs közelében kijelölt robbantási területen. A szállítható eszközöket központi gyűjtőhelyre vitték későbbi megsemmisítésre.

Nézze meg korábbi videónkat:

 

 

Címkék: hemzseg, búvár, halász, dráva, lőszer, bomba, kék hírek